Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
11. märts 2015, 12:11

Ema rasedusaegne depressioon suurendab lapsel astmariski (1)

Lapsel tekib suurema tõenäosusega astma, kui lapse emal oli raseduse ajal depressioon ning ta võttis selle raviks vanema põlve antidepressante.

Depressioon kimbutab 7-13% rasedaid ning antidepressantide kasutamine raseduse ajal on viimastel aastatel suurenenud, kirjutab Newsmax Health.

Hea uudis on see, et suuremale osale rasedatest kirjutatakse depressiooni raviks uuema põlve antidepressante ning neid laste astma tekkega ei seostata. Küll aga võivad seda põhjustada vanema põlve ehk tritsüklilised antidepressandid, tegid kindlaks Taani Aarhusi Ülikooli teadlased.

Nende tulemusteni jõuti enam kui 733 000 Taanis 1996 – 2007 sündinud laste andmeid. Rohkel kui 21 000 lapse emal oli raseduse ajal kas diagnoositud depressioon või välja kirjutatud antidepressandid.

Kokkuvõtteks nendivad teadlased, et lapsed, kelle emal on depressioon, on 25% suurem tõenäosus haigestuda astmasse. Kuid teadlased rõhutavad, et uuring tõi välja riski depressiooni ja astma vahel, põhjus-tagajärg seost ei tuvastatud. Teadlased seletavad astma tekkimise võimalust depressioonis ema kehas toimuvate bioloogiliste muutustega, millele lisanduvad keskkonna- või geneetilised tegurid.

Ajakirjas Pediatrics avaldatud uuringu tulemused tekitasid igatahes ohtralt küsimusi ka teadlastes endas ning seda teemat on plaanis edasi uurida.