Allen Zderad sai pärast kümme aastat pime olemist nägijaks tänu bioonilisele silmale, mille üks osa on kaameraga prillid.Foto: Mayo kliinik
Uudised
11. märts 2015, 12:50

Imelugu: Pimedast mehest sai tänu silma implantaadile taas nägija (2)

See on lugu meditsiinist, kuid sellesse on põimitud ka teaduse ja tehnoloogia areng ning romantika: Mayo kliiniku arstid paigaldasid kümmekond aastat pime olnud mehele võrkkesta implantaadi, tänu sellele nägijaks saanud mees sai taas silmata oma naist.

68-aastane Allen Zderad jäi pimedaks kümne aasta eest. Enne seda tekkisid tal paarikümne aasta eest tõsised nägemishäired. Mehel diagnoositi haruldane geneetiline haigus retinitis pigmentosa, mis põhjustab reetina ehk võrkkesta fotoretseptorite taandarengu. Pärast pimedaks jäämist nägi mees vaid väga eredat valgust.

Kuigi mees pidi nägemise kaotuse tõttu tööst loobuma, nikerdas ta puidust asju edasi oma kompimismeele toel. Kuid sellest ajast saati ei näinud ta enam oma peret, oma kümmet lapselast ja naist Carmenit, vahendab Mayo kliinik oma koduleheküljel.

Arstid otsustasid mehele paigaldada implantaadi – bioonilise silma, mis saadab valguslainete impulsid otse nägemisnärvile, minnes oma tegevuses võrkkestast mööda.

Selleks paigaldati mehe silma tagaossa väike, paljude elektroodidega kiip, mis tekitab 60 stimulatsioonipunkti. Need elektroodid on omakorda ühendatud prillidega, mille keskel nina juures on kaamera. Kaamerast tulnud pilt läbib väikese, vööl kantava arvuti, kus pilt töödeldakse ja edastatakse visuaalse infona implantaadile, mis omakorda edastab info võrkkestale ja sealt edasi ajju.

Tänu bioonilisele silmale oli Allenil taas võimalik näha inimese vorme ja esemete piirjooni, ta nägi aknapeegelduselt isegi enda siluetti. Esimene märk sellest, et implantaat töötab, oli see, et mees haaras oma naise käed, kui ta temaga vastakuti istuma pandi. See hetk tõi pisarad silma nii mehel kui naisel.

Liigutatud olid ka arstid, sest nad nägid oma aastatepikkuse töö vilju.

Tõsi, bioonilise silma abil saavutatud nii-öelda tehisnägemine ei ole samasugune nagu varasem. Implantaadi elektrilised signaalid tekitavad väikeseid valgussähvatusi, mis tekitavad piisavalt hea nägemise, et tajuda ümbritsevaid objekte ja liikuda rahvarohkes keskkonnas ilma keppi kasutamata. Näoilmete mõistmiseks sellest siiski ei piisa. Kuid Allen on juba veendunud: tema naine on endiselt kõige ilusam.

Teadlaste sõnul saaks seesuguse implantaadi abil nägemist taastada ka inimestel, kes on pimedaks jäänud diabeedi või kaugele arenenud glaukoomi tõttu.