On suur õnn, kui lapsel avastatakse tõsine terviserike enne tema sündi - nii on teda võimalik paremini aidata. Pilt on illustreeriv,Foto: Aldo Luud
Uudised
12. märts 2015, 14:12

Arstid päästsid pooliku südamega sündinud poisi elu (3)

Kui Texase naine läks 20. rasedusnädalal günekoloogi juurde ülevaatusele, ei osanud ta midagi halba aimata. Pärast tavapärast ultraheliprotseduuri oli ta aga koos oma abikaasaga šokis – ilmnes, et poja südame vasak pool ei olnud täies ulatuses välja arenenud.

Jenny Rodgersi üsas kasvaval pojal Aidenil diagnoositi haruldane hüpoplastilise vasaku südamepoole sündroom (HLHS) ehk lihtsustatult öeldes - poisil oli vaid pool südant. Tegu on seisundiga, mida tuleb ette umbes ühel juhul 6000 elussünni kohta, vahendab Fox News.

Jenny Rogersile öeldi, et tõenäosus, et tema laps jääb ellu, on 85%. "Oma lapsest rääkides on see 85% väga halb number," nentis naine.

Kui tavaliselt peaks südame vasak pool lubama hapnikuga rikastatud vere pumpamist kogu kehasse, siis selle sündroomiga patsientide südamed seda ei suuda ning kuna paremale vatsakesele langeb topeltkoormus, võivad lastel tekkida verevarustuse probleemid. Ning kui laps ei saa kiiremas korras, võib südame arengu peetuse tulemuseks olla ajukahjustus või mõne organi töö seiskumine.

"Me oleme õnnelikud, sest häire sai diagnoositud enne lapse sündi. Paljud lapsed lähevad sünnitusmajast koos emadega koju ja probleemid hakkavad ilmnema alles mõne päeva möödudes. Ning mõnikord võivad need lõppeda väga halvasti," oskab ema oma õnne hinnata.

"Lapsele, kel on HLHS, on parim lahendus sündida suures haiglas või meditsiinikeskuses, mis on võimeline probleemidega koheselt tegelema,» ütles Texase lastehaigla juht Nancy Ayers. Nimelt saab last aidata lõikusega, kui kahjustused organismis ei ole suured, äsjasündinud lapsel pole. Nii päästis ka eelmise aasta mais sündinud Aideni operatsioon, mis tehti poisile neljapäevaselt. Praegu on tema areng endavanustega võrreldes isegi veidi parem.

Pärast kahe aastaseks saamist ootab teda ees järgmine operatsioon.