Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
13. märts 2015, 10:01

PIINAV KÖHA: kuidas valida köharohtude seast õigeim? (5)

Kuidas valida apteegist köharohtude seast õige? Milline aitab kinnise, milline lahtise köha vastu ning kas on ka olulist vahet, kas võtta tablette või siirupeid?

Vastab Merilin Israel, Saku Südameapteegi farmatseut-nõustaja:

"Et ravimivalik on laialdane, võib köharohtude seast õige valimine mõnel hetkel tunduda tõepoolest keeruline. Sobivaimat ravimit otsides on esmalt oluline mõista, milline köha inimest vaevab: kas see on kuiv ja kinnine või hoopis rögane, kas röga on tahtmist välja köhida või on köha puhul tegu lihtsalt ärritusega kurgus. Ka on oluline vahe, kas ravim läheb lapsele või täiskasvanule.

Kuiva ja ärritava köha korral on valik väga väike - valikus on looduslik siirup (Prospan, Herbion käokõrvaga ja Propex kinnisele köhale), üks raviainega siirup (Paxeladine) ning lisaks erinevad looduslikud spreid (Vipis ja Propex kurgusprei).

Lahtise ja rögase köha puhul tuleb tarvitada rögalahtisteid, mis aitavad sitket köha selle väljatoomiseks vedeldada. Köha algfaasis saab inimene valida, kas soovib raviainega köharohtu (ambroksool, karbotsüsteiin, atsetüültsüsteiin), mille toime saabub kiiremini, või looduslikku ravimit (luuderohuga Prospan ja Herbion, mitme erineva ravimtaimega Abisan). Kui köha on juba lahti, oleks ravimist parem jätkata loodusliku preparaadiga.

Kõige olulisem on röga välja köhimine ning piisava hulga vedeliku tarvitamine. Et köha on organismi üks kaitserefleksidest, mis puhastab hingamisteed sissehingatud ärritavatest osakestest (tolmuosakesed, viirused, bakterid, suitsuhais, kemikaalid), ei ole köha pärssimine soovitatav.

Sellest tulenevalt oleksid parimad köharavimid siirupi või vees lahustuvate tablettide kujul, sest need sunnivad vedelikku tarvitama. Tabletile tuleks kindlasti klaas vett peale juua ning lisaks päeva jooksul vedelikku juurde tarvitada. Vedelik muudab röga vedelamaks, selle väljaköhimine muutub nii lihtsamaks ning haigus möödub omakorda kiiremini."