Köögiviljades on palju kiudaineid.Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
13. märts 2015, 14:33

Kaalu alandamise saladus on avastatud! Piisab vaid ühe aine rohkemast tarvitamisest! (23)

Tervislik toitumine võib sadade piirangute tõttu tunduda ülikeeruline. Teadlased on asja teinud lihtsamaks ja avastanud, et asi võib olla lihtsam, kui me arvame - pelgalt kiudainete suurendamine toidus võib aidata kaalu langetada.

Ajakirjas Annals of Internal Medicine avaldatud uuringu tulemused kinnitavad nimelt, et kiudainete tarbimise suurendamine võib aidata kaalust alla võtta ning ka üldiselt tervist parandada.

Selle tulemuseni jõudmiseks viisid Massachusettsi ülikooli teadlased läbi uuringu, kuidas mõjub kõrge kiudainete sisaldusega dieet võrreldes Ameerika südameassotsiatsiooni soovitatud AHA-dieediga, mis keelab ära teatud toidud, vahendab Time. Teadlased on veendunud, et inimestel on psühholoogiliselt lihtsam järgida dieeti, mis neid ei piira.

Uuringus osales 240 täiskasvanut, kellel oli kõrge risk haigestuda diabeeti. Pooled katsealustest järgisid kiudainetesisaldusega dieeti ja pooled AHA-dieeti. Aha-dieedi korral pidid inimesed vähendama üldist kalorite hulka ning sööma rohkem puu- ja köögivilju ning täisteratooteid, vähemalt 30 grammi kiudaineid päevas ning vähendama küllastunud rasvade tarbimist. Kõrge kiudainete sisaldusega dieedi pidajad pidid vaid suurendama igapäevast kiudainete tarbimist vähemalt 30 grammi võrra.

Aasta hiljem olid mõlema rühma liikmed kaotanud sama palju kaalu, mõlema rühma liikmetel alanes vererõhunäit ja paranes veresuhkru stabiilsus. Seega ei pea teadlaste arvates minema dieedipidamisega hulluks, ka lihtne dieet võib osutuda efektiivseks nii kaalu langetamisel kui ainevahetuse parandamisel üldisena.