Foto: TOOMAS HUIK
Uudised
16. märts 2015, 14:50

Ettevaatust igapäevase aspiriiniga! Seda asjatult tarbides riskid verejooksudega seedetraktis ja ajus (1)

Miljonid inimesed üle maailma võtavad igapäevaselt aspiriini ennetamaks insulti või infarkti. Teaduslikult tõestatud viisil surmavaks osutuda võivaid tõbesid ennetada on aga ka varjukülg: 12% inimestest võtab seda ravimit asjatult ning riskib nii tõsiste tervisehädadega.

Aspiriin on teaduslikult tõestatud viis ennetada südamehaiguste kõrge riskiga inimestel insulti või südameinfarkti. Kõigile teistele pakub see valuvaigistina tuntud ravim vähe kasu, kui seda üldse ongi. Men´s Journal vahendab uut uuringut, mille andmeil tarvitab 12% inimestes igapäevaselt aspiriini asjatult, riskides seejuures verejooksudega seedetraktides või ka ajus. Iroonilisel kombel on ajuverejooks üks insuldi vorme.

Selle tulemuseni jõudsid  Baylori meditsiinikolledži kardioloogid, kui uurisid ligi 70 000 patsiendi andmeid. Kõik uuritavad tarvitasid igapäevaselt aspiriini ennetusena. Et otsustada, kas ravimi tarbimine on asjakohane ja kasulik või tarbetu ja ohtlik, hindasid teadlased Ameerika südameassotsiatsiooni välja töötatud mõõdikute abil iga inimese südameinfarkti või insuldi riski lähima kümne aasta jooksul.

Sest just inimese riski saada lähima kümne aasta jooksul infarkt peaks arvestama talle aspiriini tarvitamist soovitades. Aspiriini ei tohiks inimene igapäevaselt mingil juhul kasutada, kui see risk on väiksem kui 6%.

Tõdemus, et 12% igapäevaselt aspiriini tarbivate patsientide risk haigestuda infarkti või insulti oli alla 6%, oli üllatav ja hirmutav ühtaegu. Neil võib rohuvõtmisest saadav kahju olla kasust suurem – need inimesed riskivad verejooksudega seedetraktidesse tekkida võivatest haavanditest, samuti ajuverejooksuga. Need ohud on teadlaste hinnangul vägagi reaalsed ning võivad lõppeda surmaga. Neil inimesel piisaks oma riskide maandamiseks vaid elustiili muutmisest.

Teine asi, mis teadlastele muret tekitab, on see, et tegelikkuses võib olla palju rohkem inimesi, kes aspiriini asjatult tarvitavad. Nemad analüüsisid vaid neid juhtumeid, kus aspiriini tarvitamine oli meditsiinidokumentides kirjas.

Arvestades asjaolu, et aspiriini võib vabalt osta käsimüügist, võib olla tõenäoline, et paljud inimesed võtavad seda ennetusel omaalgatuslikult. Seepärast tuletavad teadlased meelde, et ühtegi ravimit ei tohi võtta uisapäisa ja ilma arsti ettekirjutuseta ka ennetuseks, sest nii võib inimene riskida oma eluga.