Enne esimest koolipäeva kontrolli lapse tervis üle!Foto: Vida Press
Uudised
17. märts 2015, 07:00

Tervisekontroll tagab lapse heaolu koolis: mida teha enne kooli algust? (2)

On alanud periood, kus paljud lapsevanemad teevad ettevalmistusi oma laste I klassi astumiseks. Kooliteele asumisega on seotud palju korralduslikke küsimusi. Seetõttu selgitame laste koolieelse tervisekontrolliga seonduvat.

Kui on selgunud kool, kuhu laps 1. septembril läheb, on vajalik esitada kooli vastuvõtmiseks taotlus, millele on ühtlasi lisatud ametlikult kinnitatud väljavõte lapse tervisekaardist.

Selle saamiseks tuleb pöörduda koos lapsega tema perearsti poole. Väljavõte on esimene info õpilase tervisekaardis, mida kooliõde vaatab.

Laste kohustuslike ennetavate tervisekontrollide ajakava ja nende tegijad on Eestis kindlaks määratud õigusaktidega. Kuni seitsmeaastaste laste ennetavaid tervisekontrolle teevad perearst ja pereõde.

Kooliealiste laste, I, III, VII, XI klassi õpilaste tervisekontrolle teevad kooliõed. II, V ja IX klassi laste ennetavate tervisekontrollide asjus peab pöörduma perearsti poole. Kõikides nendes kontrollides jälgitakse lapse kasvu ja arengut, kuulmist, nägemist ja kõnet, teavitatakse vaktsineerimisega ennetatavatest nakkushaigustest ja vaktsineeritakse, aidatakse kaasa tervislike toitumis- ja liikumisharjumuste kujunemisele ning nõustatakse perekonda.

Peale selle peavad kõik lapsed kolmeaastasena käima silmaarsti juures, et varakult avastada silmahaigused ja nägemishäired. Selles vanuses on tähtis, et ravi alustataks õigel ajal, sest kooliea alguseks on vaja välja arendada võimalikult hea mõlema silma nägemisteravus.

Kuue-seitsmeaastase lapsega tuleb käia perearsti juures koolieelses tervisekontrollis, kus vaadatakse tervikuna üle lapse tervislik seisund ning hinnatakse tema valmisolekut kooliks. Perearst hindab üldläbivaatusel lapse nägemise ja kuulmise teravust, kõne arengut, kasvu ja kaalu, annab hinnangu rühile jne. Selles vanuses last peab enne kooli oma perearsti juures vaktsineerima difteeria, teetanuse, läkaköha ja lastehalvatuse vastu.

Koolieelne laps peab ära käima ainult hambaarsti juures. Laialt on levinud eksiarvamus, et laps peab enne kooliminekut käima kindlasti silmaarsti vastuvõtul, kus kontrollitakse nägemisteravust ja ilma silmaarsti vastuvõtul käimata ei saa laps kooli minna. Silmaarsti ja teiste spetsialistide juures konsulteerimine on vajalik ainult siis, kui perearst märkab läbivaatusel kõrvalekaldeid, mille tõttu ta peab vajalikuks lisakonsultatsiooni.

Kui lapsega on perearsti juures vastuvõtul käidud, saab perearst väljastada koolile esitamiseks vajaliku dokumendi. Perearst vormistab ja kinnitab väljavõtte tervisekaardist, mis sisaldab kooliminekuks vajalikke andmeid.

Tavapäraselt on tõendil kajastatud teave, et õpilasel ei ole koolis õppimiseks tervisest tulenevaid vastunäidustusi või juhib tähelepanu asjaoludele, millega tuleb koolielus arvestada.

Väljavõte tervisekaardist ei sisalda detailset ülevaadet kõigist varem põetud haigustest, ent teave puudutab varasemaid vaktsineerimisi, kroonilisi haigusi, pidevalt kasutatavaid ravimpreparaate, aga ka allergiliste reaktsioonide esinemist ravimitele, toidule. Teave on esmavajalik lapse tervise jälgimisel koolis, aga ka õppekoormuse ja eluviisi kohaldamiseks.