Sülearvutist tulenev soojus tõstab munandikotis temperatuuri ning seetõttu väheneb sperma tootmine.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. märts 2015, 16:05

Mis mõjutab mehe viljakust? (2)

Tahad saada lapsi? Siis pead ilmtingimata teadma, et mõned väga argised asjad võivad mehe sperma kvaliteeti mõjutada.

Portaal Your Tango toob välja seitse igapäevast asja, mis mehe sperma kvaliteeti mõjutavad.

* Töödeldud liha, näiteks vorstid ja peekon, võivad mehe viljakust mõjutada. Uuringute andmeil on nii, et pool portsjonit töödeldud liha päevas söövatel meestel on normaalse kujuga spermatosoide 5,5%, vähem liha söövatel meestel aga 7,2%. Kala söömine võib sperma kvaliteeti teadlaste hinnangul aga parandada.

* Telekas. Kindlasti ei mõju meeste tervisele hästi diivanil lösutamine, kuid seejuures ei kannata mitte vaid füüsiline vorm. Uuringud on kindlaks teinud, et telekat vaadata armastavatel meestel on vähem spermat kui aktiivsema eluviisiga meestel.

* Alkoholi tarbimine võib langetada testosterooni taset, mis omakorda toob kaasa vähenenud sperma tootmise.

* Seksist hoidumine. Kasvõi üks päev ilma seksita võib sperma tootmist vähendada, samuti muudab seksist hoidumine ka sperma kuju. Seega – kui mehel on viljakusega probleeme, võiks ta seksida igapäevaselt.

* Stress langetab samuti testosterooni taset, seega mõjutab see ka viljakust.

* Soja söömine. Juba väike kogus sojat päevas võib oluliselt mehe sperma tootmist vähendada, sest soja toob mehe kehasse naissuguhormoone.

* Sülearvuti ja mobiiltelefon. Teadlased on korduvalt hoiatanud, et kui tööd teha sülearvuti süles, võib sellest tulenev soojus tõsta munandikotis temperatuuri ning seeläbi sperma tootmist vähendada. Ka pükste esimeses taskus või vööl mobiiltelefoni kandmine vähendab sperma kogust.