Rocca Al Mare BowlinguklubiFoto: ANDRES HAABU
Treenimine
23. märts 2015, 16:52

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Sportlik keegel vs populaarne bowling - kes keda ja mis kellele? (4)

Keeglimäng pürib harrastusspordi vallast saavutus­spordialaks, ometi kasvab keegli populaarsus bowlingu varjus visalt.

Keeglinimelises veeremängus paistab mängija ülesanne küllalt kerge – viska aga kuul veerema ja taba sellega kurikaid, et kõik pikali kukuksid. Tee kurikateni on aga paarikümne meetri ringis, kuul ise kaalub 2,85 kilo ning täpseks tabamuseks on tarvis jõudu, painduvust, tähelepanu ja osavat kätt.

Kuigi bowlingut tuntakse rohkem, on keegel sellegi mängu aluseks. Bowling arenes välja 9-kurika-keeglist.

“Ameerikas keelati kunagi keeglis raha peale mängimine ära. Uue mängu loomiseks muudeti formaati, toodi üks kurikas juurde, ja sündiski uus mäng – bowling,” selgitab Eesti Veeremängude Liidu sportkeegli sektsiooni president Kaido Kirs.

Bowlinguhuvilisi on maailmas nüüdseks rohkem. Kuid näiteks Saksamaal, Itaalias ja osades Austria piirkondades harrastatakse rohkem sportkeeglit.

“Keeglimängijad bowlinguga ei tegele ja ka vastupidi. Viskedünaamika on keeglis hoopis teistsugune, samuti mänguvorm.” Keeglimängijad on kõik riietunud sportlikult ja viskamisel painduvad nad eriti ette ja madalale. Bowlingus jääb pigem silma püstisem viskeasend.

Kõige suurem vahe nii visuaalselt kui ka mängu enda seisukohalt seisnebki Kirsi sõnul sportlikkuses. Kui keeglimängijaid aeg-ajalt jookseb bowlingusse üle, siis vähem meelelahutuslikku, kuid rohkem sportlikku keeglit mängima bowlinguharrastajaid eriti ei tule. Populaarsusele Eestis ei aita kaasa ka asjaolu, et keeglisaale on Eestis kõigest kolm. “Oleme suuresti bowlingu varjus.

Bowlingut ei peeta spordiks, samas keeglit ei tunta,” nendib Kirs.

Keegel vanust ei küsi

Kuidas keeglimäng õieti välja näeb? Mänguformaadi 4 x 30 puhul kestab iga seeria 12 minutit, kokku sooritatakse 120 viset. Individuaalvõistlustel on viskeid 200 ehk 4 x 50 seeriat, iga seeria vältab 20 minutit.

“Kui on kasutada 200 viset ja 80 minutit, tuleb sooritada üle kahe viske minutis. Keegel on bowlingust märksa intensiivsem mäng.”

Formaadi 4 x 30 puhul näeb võistlus välja nii: pärast igat 30 viset tuleb vahetada rada. 15 viset on täislauda ehk iga viske puhul antakse 9 kurikat ette. Järgmise 15 viske puhul antakse kõigepealt ette täislaud ning mängija viskab nii kaua, kuni kõik kurikad on maas, alles siis saab ta uue täislaua.

Nööridega ühendatud kurikad teevad keegli tõeliseks strateegiamänguks. Teatud mängusituatsioonis aitab õige strateegia rohkem kurikaid maha koksata.

“Kuid tehniline areng üldiselt on bowlingus olnud suurem. Rajal on ekraanid, toimub mänguline punktiloendus. Kui tuled keeglisaali, siis oled vaid sina ja kurikad.”

Keeglis peetakse ka maailmameistrivõistlusi ning tänavu toimus maailma­karikavõistlus esimest korda Eestis. Olümpiamänguks keegel nähtavasti niipea siiski ei saa. Kuigi sportlikku iseloomu keeglil jagub, jääb puudu popu­laarsusest.

Mängima soovitab Kirs tulla teismeeas, kui on juba piisavalt jaksu ning strateegilist mõtlemist. Hiljem keegel enam vanust ei küsi ja keeglisaalist leiab tihti ka vanemas eas harrastajaid.

Bowlingu ja keegli vahe

* Keegel ja bowling on veeremängud. Viimase puhul kasutatakse kümmet kurikat, mis pole seotud nööridega masina külge ning asetsevad kolmnurkselt.

* Üks bowlingumäng kestab 10 seeriat ja üht kurikakomplekti on võimalik pikali veeretada kahel korral.

* Eestis võistleb bowlingus ca 200 sportlast.

* Bowlingus on igal mängijal oma kuul, mille sees asuvad sõrmeaugud.

* Kuulide raskus on erinev, mängija saab valida sobivaima.

* Võistlusriietus on viigipüksid ja kingad.

* Bowlingus pole ajalimiiti.

* Ühel rajal mängitakse mitmekesi.

* Keeglis on kurikad väiksemad, seotud nööridega masina külge, neid on üheksa ning platsil asetsevad need rombikujuliselt.

* Eestis on tõsisemaid keeglisportlasi ca 120.

* Keeglikuul on bowlingu omast väiksem ja ilma sõrmeaukudeta, mängija võib kasutada ainult etteantud kuuli, valida ei tohi.

* Nii naised kui mehed kasutavad sama rasket kuuli.

* Keegli võistlusriietus on spordidress ja kummitallaga jalats.

* Igal seerial on ajalimiit. Kui selle jooksul viskeid ei soorita, siis mäng lõpeb.

* Ühel rajal mängib vaid üks mängija.