Foto:
Keha
20. märts 2015, 09:29

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Köhast vabaks - aga kuidas?

Kurgus kõditab ning aina ajab köhima – kõige ebasobivamatel hetkedel ja kohtades, kus peaks olema vait. Saaks sellest ometi lahti, kirjutab Pille Kannelmäe, Merimetsa tervise­keskuse apteegi juhataja.

Kui köha kallal, tuleb paranemisele omalt poolt kaasa aidata. Enamasti tabab köha kõiki, kes põevad viiruslikku külmetushaigust. Nagu teistestki viiruslike külmetushaigustega kaasnevatest nähtudest, pole ka köhast võimalik ravimitega paari-kolme päevaga lahti saada.

Pealegi on köhimisrefleks organismile vajalik kaitsereaktsioon, mida täiesti maha suruda ei tohikski. Vaid kuiva ja piinava köha korral on täiskasvanutel mõeldav ajuti võtta köha pärssivat vahendit. Lastele köhapärssijaid ei anta.

Köha korral on viirustest räsitud hingamisteed kuivad ja ärritunud. See pind vajab niisutamist ja kaitsekihi võimalikult kiiret taastamist. Ravi eesmärk on tekkinud lima vedeldada ja selle väljaköhimist kergendada.

Kui köha pole õigetest ravivõtetest hoolimata kahe nädala jooksul vaibunud, tuleb nõu küsida arstilt.

Köha pehmendamiseks ja põdemise kergendamiseks pakub apteegi käsimüügilett hulgaliselt preparaate. Abi saab ka juhul, kui köhimist on vaja vaid ajutiselt ohjeldada. Kuid niisugune ajutine köha pärssimine pikendab haiguse väljaravimise aega.

Apteegist rohtu ostes tuleb kindlasti apteekriga nõu pidada, sest köha eri staadiumides on ravimid erinevad.

Esialgsete kurguärritusnähtude ajal võib abi saada külmetumist leevendavatest võtetest: imemiskommid eeterlikest õlidest, soe taimetee, kuumad jalavannid, nahale hõõrutavad külmetuspalsamid.

Kuiva ärritava köha korral sobivad röga teket soodustavad vahendid ja lisaks ka mõned taimeteed. Preparaadid aitavad kaasa ka röga eritumisele.

Kindlasti tuleb enne ravimi tarvitamist lugeda selle infolehte. Taimetee ostmisel peab uurima selle koostist, et mõni koostisainetest ei osutuks allergiahoo vallapäästjaks.