Foto: TOOMAS HUIK
Keha
21. märts 2015, 11:25

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Peavalu - kuid mis seda põhjustavad? (2)

Peavalu on haiguse või seisundi sümptom, mille põhjused võivad olla väga erinevad.

Saamaks aru, mis peavalu põhjustas, oleks hea järele mõelda:

• millal valu algas,
• mis sellel ajal su elus veel toimus,
• kas peavalu on krooniline või akuutne,
• mis peavaluga kaasneb – kas tunned samal ajal kehas veel mingeid sümptomeid,
• kas oled kokku puutunud mõne ärritajaga.

Kui tahad põhjuseni jõuda, ei piisa sümptomi kõrvaldamisest, sest kui põhjus alles, võib valu alati tagasi tulla. Kõrvaldada tuleb põhjus või ärritaja või muuta oma suhtumist sellesse.

Nii nagu maailmas pole kaht identset inimest, ei ole ka kõigile inimestele täpselt ühtmoodi mõjuvat ravi. Me kõik erineme oma füüsise, toitumise, suhtumise ja immuunsüsteemi poolest, samuti on erinevad keskkonnatingimused me ümber.

Kuigi taimemaailmast saab oma tervise turgutuseks mitmekülgset abi, on igal taimel ka oma iseloomulik toime. Peale füüsikaliste ja füüsiliste omaduste on taimedel ka energeetilised omadused ja mentaalne mõju.

Toon mõne näite ja seletuse, kuidas just nende omaduste järgi valida ravimtaimi appi peavalu leevendama.

Raudrohi

Tunne. Vahel võib tunduda, et oled luuüdini läbi külmunud, tuul on kehast läbi tõmmanud, pea valutab.

Raudrohi on võimeline mõjutama vereloomet luuüdis. See on intensiivse, kiire mõjuga taim. Raudrohi tekitab kiirelt soojatunde ja paneb higistama. Kui peavalu on tulnud pea või keha külmetamise tagajärjel, aitab raudrohutee efektiivselt.

Raudrohutee meega. Pane tassi 1 supilusikatäis raudrohuõisikuid, vala peale keev vesi ja lase 10 minutit tõmmata. Joo nii kuumalt kui võimalik, võttes lusikaga mett peale (ära seda tee sisse pane).

Raudrohtu võib kasutada ka muudel viisidel. Veri ja verega seotud probleemid on ühenduses elujõuga. Raudrohu energeetiline võtmesõna ongi elujõud, kui elujõudu on vaja turgutada ehk vereringesüsteemis esineb häireid, võta see taim endale appi. Kui taim või raviviis tekitavad negatiivseid emotsioone, pole mõtet seda ravimtaime kasutada. Külmetusest tingitud peavalu korral aitab aga raudrohi mitmeti.

Tee endale sooja vanni või dušši ja pärast seda vala end üle sooja raudrohutõmmisega.

Hoia jalgu soojas raudrohuvannis.

Hinga sisse sooja raudrohuauru.

Pane linases kotis raudrohukimbuke ööseks padja kõrvale.

Määri laupa, kogu nägu ja pead raudrohu-lilleveega. Lillevett tehakse nii: spetsiaalse õlipoti abil destilleeritakse vette pandud taimedest vesi ja eeterlikud õlid, mis aitavad suurepäraselt haigustega hakkama saada. Lillevett saab osta looduspoodidest.

Raudrohi aitab tõhusalt siis, kui ilmnevad külmetushaiguse esimesed tunnused, kuid põletikku pole veel tekkinud. Põletike või krooniliste haigustega kasutatakse raudrohtu kuuridena kas eraldi või koos teiste taimedega.

Nurmenukk

Tunne. Pettumus, mind on solvatud või alt veetud. Kõik läheb halvasti. Mul ei ole aega, pidevalt on kiire. Ma olen häiritud kellegi käitumisest, kõik käib närvidele. Mul ei tule und, segavad mõtted tiirlevad peas. Ma olen üksi siin ilmas, keegi ei saa minust aru ega aita.

Tuleb tuttav ette? Niisugused mõtted eelnevad sageli peavalule, mis hakkab hommikul esimeste negatiivsete mõtetega pakitsema ja päeva lõpuks (kõik läheb ju halvasti) paisub tõeliseks stressipeavaluks.

Sellise peavalu korral võta appi nurmenukk. Nurmenukk on suurepärane rahustaja. Nurmenukku kutsutakse taevavõtmeks. Legend räägib, et kevade- ja armastuse­kuninganna Freyja kaelakeeks on vikerkaar ja iga kord, kui ta kaelaehe maad puudutab, varisevad maha kuldsed võtmed ning muutuvad kollasteks nurmenukkudeks.

See taim on seotud lojaalsuse ja sallivusega. Tema õrn lõhn avab hinge lukud armastusele ja rahustab maha mässavad tunded.

Nurmenukutee. Pane tassi 1 supilusikatäis nurmenukuõisi ja vala peale keev vesi. Lase 10 minutit tõmmata. Joo jahtunult väikeste sõõmudega, mõtle iga sõõmuga päevale tagasi ja leia igas negatiivses asjas midagi positiivset. Tunned, kuidas peavalu samm-sammult leeveneb.

Kui tahad teha hea une teed, lisa veidi lavendlit. Nurmenukk ja lavendel üheskoos on väga head rahulikule unele aitajad. Söö uneteele lusikaga mett peale.

Veel abiks:
* Nuusuta nurmenukuõisi.
* Pane nurmenukuõied linase kotikese sisse ning aseta see laubale ja kuklale.