Foto: LIIS TREIMANN
Keha
21. märts 2015, 09:24

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Pilgud kaitstult päikesesse!

Päikeseprillide hooaeg algab juba siis, kui valgus varakevadiselt lumelt peegeldudes topeltkoguse oma intensiivsusest silmadesse saadab. Prille valides tasub panustada kvaliteetse kiirguskaitsega klaasidesse ning raamidesse, mis peavad vastu kauem kui ühe hooaja.

Tähtis on jälgida ka klaasi tumedus-astet, mis siinses kliimas võiks olla II–III, prillid tumedustähisega IV sobivad pigem kõrgmäestikus matkamiseks, purjetamiseks ja suusatamiseks.

Põhiline on oma silmi kaitsta ning mood siin eriti piiranguid ei sea. Moesuundade järgijatele pakutakse aga sel hooajal taas välja retromõjutusi 50ndatest kuni 80ndate filmistaaride lemmikuteni välja ning popid on ka erilised värvitoonid. Kindlasti võib leida ka ajatu ilmega raame, mille kandmine ei sea rõivastusele erilisi piiranguid.

Kõige silmasõbralikumad ja nägemist teravdavad on pruunid ja hallid klaasitoonid, mis moonutavad ümbritsevat maailma kõige vähem. Roheline toon on loomulik, mahe ja rahustav. Kollased ja merevaiguvarjundid sobivad hästi hämaras ja uduga autosõiduks, sest suurendavad kontraste.

Neid klaasitoone hindavad kõrgelt ka suusatajad, laskesportlased ja golfimängijad.