Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
18. märts 2015, 09:26

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Üks küsimus: kas lemmiklooma parasiidid on mulle ohtlikud?

Kas lemmikloomade parasiitidega võib nakatuda ka inimene?

Ain Erkmaa (loomaarst): Kasside ja koerte soole-usstõved on Eestis vägagi levinud. Paljud lemmikloomade sooleussid parasiteerivad tõesti ka inimestel.

Nakatumist põhjustavate ussimunade suurust mõõdetakse mikromeetrites, paharette on võimatu palja silmaga näha, seetõttu on vajalik süsteemne ussitõrje. Kutsikad-kassipojad peaksid saama ussirohtu korra kuus, täiskasvanud loomad korra kvartalis ja minimaalselt korra poolaastas. Ussirohtu saab osta oma loomaarsti käest.

Tüüpilisemad sooleparasiidid on kassisolge, kassipaeluss, kutsikasolge, koeraviik ja laiuss. Viimased kaks on ohtlikud ka inimesele.

Peamine nakatumisviis on mängimine koduloomaga, kelle karvadelt, käppadelt või koonult satuvad nakkamisvõimelised ussimunad kätele ja sealt edasi suhu. Koduloomad levitavad nakkust ka inimeste käsi ja nägu lakkudes.

Ohuallikaks võivad olla loomade väljaheidetega saastunud liivakastid. Nakatumise vältimiseks peab pärast loomadega suhtlemist alati korralikult käsi pesema.

Eestis levinud koeraviigi üheks vaheperemeheks on kirbud, keda katki hammustades ja alla neelates kassid-koerad nakatuvadki.

Siit tuleneb ka kirbutõrje tähtsus, lisaks põhjustavad kirbud loomale üldist ebamugavustunnet. Loomade nakatumise vältimiseks ei tohiks kassile ega koerale anda toorest mageveekala, tapajäätmeid ja loomade siseelundeid.

Peale muu looma tagant koristamise peab kohe kõrvaldama ka lemmiku väljaheited, et välistada nn nuuskimisnakatumist. .