Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
24. märts 2015, 12:25

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Suu puhtaks! Hambakivi ohustab!

Miks tuleb hoida suu tervist ja pöörata tähelepanu seal vaikselt pahandusi tekitavale hambakivile, selgitab Kliinik 32 suuhügienist Eveli Hark.

Kuidas hambakivi tekib?

Juba mõni tund pärast hammaste ideaalset puhastamist hakkavad hambapinnale sadenema mikroobid, mis kinnituvad tugevasti hambale. Kahe-kolme päeva möödudes hakkavad mikroobid üksteist katma, moodustades niimoodi hambakatu. Katt ladestub peamiselt igemepiirile ja igemetaskusse.

Kodus saab ise kontrollida, kui hoolikalt oled oma hambaid niiditanud ja harjanud. Selleks on apteegis müügil hambakatu indikaatortabletid, mille imemisel värvub katt intensiivselt punaseks.

Hambakatt (bakterimass) jääb alles eelkõige hambakaela osale, hoolika pesemisega saab selle ise eemaldada. Süljes ja igemetaskus sisalduvate kaltsiumisoolade toimel muutub katt kõvaks – katust saab hambakivi, mida on võimalik eemaldada ainult hambaravikabinetis.

Hambakivi esineb vähemal või suuremal määral kõigil inimestel, rassist ja vanusest olenemata.

Kuidas hambakivi ennetada?

Me kõik saame kodust kaasa tavad ja harjumused. Seega tuleb vanematel leida aega oma laste hammaste eest hoolitsemiseks, et täiskasvanuna järgiks laps neidsamu harjumusi.

Regulaarselt tuleks käia hambaarsti ja suuhügienisti juures kontrollis ja hoida oma suu tervist. Suuhügienisti juures võiks profülaktilist puhastust teha iga kuue kuu järel, et eemaldada kogu suu ulatuses hambakivi ja hambakatt, pigment, mis on tekkinud punasest veinist, kohvist, teest, tubakast. Visiidil korratakse üle õiged suuhügieenivõtted, hambaniidi või vaheharjakeste kasutamine, õige harjamistehnika, toitumisharjumused.

Inimene sünnib siia ilma ühegi kaariest tekitava bakterita. Emad-isad ja vanaemad-vanaisad peaksid teadma, et beebi lutti ei tohi puhastamiseks oma suust läbi tõmmata, samuti ei tohi suhu panna sama lusikat, millega last söödetakse, et kontrollida, kas puder on kuum. Kaaries on maailmas kõige levinum haigus. Lapse suu võiks jääda võimalikult kauaks kaariesest puutumata.

Kuidas ära tunda, kas hammastel on hambakivi?

Enim tekib hambakivi süljenäärmejuhade avanemiskohtadesse ehk keelepoolsele pinnale esihammaste taha ja ülemiste purihammaste põsepoolsele pinnale. Keelega libistades on tunda karedat pinda.

Mis juhtub, kui hambakivi ei eemaldata?

Puuduliku suuhügieeni tagajärjel võib välja areneda igemepõletik ehk gingiviit.

Gingiviiti põhjustab enamasti bakteritest koosneva hambakatu kogunemine hambale igemepiiril. Harvemini tekitavad igemehaigusi viirused, seened, üldhaigused ja traumad. Põletiku esimene tunnus on igemete veritsus hammaste puhastamisel.

Hambakatu edasisel kogunemisel põletikunähud süvenevad, ige tursub, muutub punetavaks ja hellaks. Algavas ja mõõdukas faasis põhjustab gingiviit vähe vaevusi. Õigeaegse raviga on võimalik haigust peatada ning igemekoed taastuvad algsel kujul.

Ravi aluseks on haiguse põhjuse ehk bakteritest koosneva hambakatu eemaldamine, selle kogunemist soodustavatest teguritest (hambakivi, vigased täidised, ravimata hambad) vabanemine ning õigete hügieenivõtete kasutamine. Konkreetsed suuhooldustooted ja nende kasutamise viisi määrab suuhügienist olenevalt patsiendi vajadustest.

Ravimata gingiviit võib üle minna hamba kinnitusaparaati kahjustavaks põletikuks ehk parodontiidiks. Parodontiit on pöördumatu protsess. Tänapäevaste ravimeetoditega suudetakse haigus küll peatada, kuid igemekudede täielikuks taastamiseks puuduvad võimalused.

Kuidas hambakivi eemaldatakse?

Hambakivi paikneb nii igemete peal kui nende all. Hambakivi efektiivseks eemaldamiseks on kabinetis ultraheli-masin ja käsiinstrumendid. Milliseid võtteid kasutatakse, oleneb hambakivi ladestuste hulgast. Tähtis on hambakivist lahti saada kogu suu ulatuses ja seejärel poleerida hambapinnad siledaks, sest bakterid kinnituvad ainult karedale pinnale.

Kord aastas on ka hea suuhügieeniga inimesel soovitatav ette võtta hammaste sügavpuhastus.

Hammaste sügavpuhastus sobib aga vaid neile patsientidele, kellel ei ole kaugele arenenud igemepõletikku ega hambaümbruse põletikku. Nii gingiviiti kui ka parodontiiti peab esmalt ravima parodontoloogi juures.

Hammaste sügavpuhastus sisaldab ka ultrahelipuhastust, mille käigus eemaldatakse hambakivi nii igeme pealt kui ka selle alt, sealhulgas hammastevahelises piirkonnas, lisaks hammaste soodapesu (airflow), millega eemaldatakse katt, pigmentatsioon ja võimalik igemepealne hambakivi. Samuti soovitatakse patsiendile just talle sobivaid suuhügieenitarbeid ja -meetodeid.

Puhasta ka keelt!

Keelekaabitsa abil saad keele pinnalt eemaldada baktereid, sest keelel, eriti selle tagaosas pesitseb 70% meie suus olevatest bakteritest. Sealt levivad nad süljega suu igasse soppi, hammastele ja igemetele ning võivad vaatamata hoolikale hambapesule põhjustada igemepõletikku ja hambakaariest, rääkimata halvast hingeõhust.

Keelekaabitsat tuleb mööda keele pinda aeglaselt libistada tagant ettepoole pühkivate liigutustega. Tugevalt suruda pole mõtet, sest see võib vigastada keelenäsasid või tekitada okserefleksi.

Kes on suuhügienist?

Suuhügienisti igapäevatöö on teavitada inimesi nende suutervise olukorrast, õpetada õigeid suuhooldusmeetodeid, eemaldada hambakivi (igemehaiguste ennetamine, toetav ravi), teha kaariese profülaktikat (pastapuhastused, fluoriiditeraapia) ja valgendada hambaid. Suuhügienist töötab hambaravimeeskonnas, tehes koostööd kliiniku teiste liikmetega. Eestis töötab 34 suuhügienisti, kel on vastav tegevusluba. 

Allikas: suuhügienist Eveli Hark