Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. märts 2015, 09:23

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Mis juhtub, kui võtan kaalust alla? (1)

Kaalu langetamine on tõsine otsus. See eeldab elustiili muutmist, enese teadlikku jälgimist ja ka pingutust, kuid nähtud vaeva eest oskab keha armulikult tasuda. Ilus välimus on boonusena kaasas!

Suur kaal on tervisele ohtlik...
...kui kehamassiindeks on üle 25.

Kehakaalu peab hakkama langetama...
...kui kehamassiindeks on üle 30. Südame-veresoonkonnahaiguste, diabeedi ja teiste krooniliste haiguste põdejad peaksid kaalulangetamisele tõsiselt mõtlema ka siis, kui nende kehamassiindeks on 27–28.

Võtmeküsimus, et kaal langeks...
...on inimese enda motiveeritus kaalu alandada ja soov tervise vallas või välimuses midagi muuta. Seejärel on oluline järgida tervislikumat elustiili: piirata toidukogust, süüa täisväärtuslikku toitu ja liikuda regulaarselt.

Kas kehakaal väheneb, jääb samaks või kasvab...
...sõltub päeva jooksul toidust saadava energia ja kulutatud energia vahest.

Kehakaal saab väheneda vaid siis, kui kulutad liikudes rohkem energiat, kui toidust tagasi saad.

Kui kehakaal jääb samaks, on tarbitud ja kulutatud energiahulk sama. Kui kaal tõuseb, saad sa toidust liiga palju kaloreid või liigud päevase toidu kalorsust arvestades liiga vähe.

Kaalualandaja päevased kalorinormid....
...saleneva naise soovituslik kalorinorm on 1500–1800 kalorit päevas. Saleneva mehe kalorinorm on 2000–2300 kalorit päevas.

0,5–1 kg nädalas...
...on tervislik kaalulangetamise tempo. Täpne soovituslik kaalukadu nädalas ja kuus on individuaalne ning oleneb kaalualandaja vanusest, soost, pikkusest ja kehakaalust.

Et võtta kaalust alla 1 kg...
...pead kulutama ligikaudu 7000 kalorit.

Kui sööd iga päev nädala jooksul 500 kalorit vähem, kui kulutad, või kulutad 500 kalorit rohkem, kui sööd, kaotad nädalaga kaalus ca pool kilo.

Kui sööd nädala jooksul iga päev 1000 kalorit rohkem, kui kulutad, võtad kaalus juurde 1 kg.

Tühi kõht dieeti pidades...
...on vältimatu, vähemalt dieedi alguses, kui alles õpitakse uutmoodi toituma. Korralikult paika pandud toidukorrad ja toiduvalik aitavad ära hoida selle, et mõte pidevalt toidu juures püsib.

Kaal alaneb eelkõige...
...liigse rasvkoe arvelt. Olenevalt alla võetud kaalust väheneb ka organismi vedeliku- ja veremaht ning veidi ka lihaskude. Samas võivad läbimõtlemata dieedikuurid viia selleni, et kaotatakse põhiliselt lihasmassi ja rasvkoe kadu on tagasihoidlik.

Kehakaalu vähenemine on positiivne, sest...

1. ...liigsetest kilodest lahtisaamine vähendab koormust liigestele ja võivad kaduda nii mõnedki ebameeldivad aistingud, näiteks põlve- ja alaseljavalu. Tänu sellele muutub inimene liikuvamaks, mis peale muu positiivse tõstab ka meeleolu.

2. ...paraneb südame-veresoonkonna töö, langeb vererõhk ja tasakaalustub vere lipiididetase.

3. ...hingamine muutub kergemaks ja uneapnoega patsiendid leiavad sageli leevendust.

4. ...väheneb II tüüpi diabeeti haigestumise risk.

5. ...diabeetikutel aitab kaalukontroll vere suhkru-taset normis hoida.

6. ...ülekaal on nii meestel kui naistel üks võimalikke viljatuse riskitegureid. Seega võib kaalulangusest olla kasu lapsesaamismure lahendamisel.