Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
19. märts 2015, 13:10

Sul on lakkamatu himu mõne toidu järele? See võib viidata raskele tervisehäirele! (4)

Vastupandamatu himu mõne toidu järele ei pruugi olla süütu tuju: see võib olla märk raskest tervisehäirest.

Näiteks: 59aastane inglanna Elsie Campbell ei suutnud päevagi mööda saata ilma lehtsalatiga, igal päeval krõmpsutas ta seda neli kimpu. Uuringud näitasid, et naise ootamatu salatiisu põhjus on rinnavähk.

Sellele avastusele jõudis naise mees, kes hakkasid naise ootamatu himu üle muret tundma. Mees uuris, milliseid milliseid toitained ja mineraale lehtsalat sisaldab. Ilmnes, et need on samad, millest keha võib vähiga võideldes puudust tunda. Salatis ja ka paljudes teistes rohelistes köögi- ja aedviljades on nimelt palju sulforafaani, ainet, mis ründab vähirakke ning mida rinnavähi põdejatel võib nappida.

Elsie läkski seepeale arsti juurde, tal diagnoositi rinnavähk ning tänu varajasele avastamisele jäi ta ellu. Pärast kasvaja eemaldamist pole tal tekkinud isu ühtegi salatilehte süüa.

Daily Mail kirjutab, et teisedki toiduneelud ei pruugi süütud tujud olla ning toob välja mõned road, mida lakkamatult himustades võib mõnd rasket tervisehäiret kahtlustada.

* Limonaadid. Võimalik himu põhjus võib olla kaltsiumivaegus. Limonaadid imevad luudest kaltsiumi, nii et kui organismil kähku kaltsiumi vaja on, on limonaadi joomine kiire moodus organismi veidi kaltsiumi vallandada. Paraku on see luudele väga kahjulik, targem on kaltsiumi ammutada tumerohelistest lehtköögiviljadest või väherasvastest piimasaadustest.

* Sai ja makaronid. Võimalik himu põhjus võib olla depressioon. Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi teadlaste uuringute andmeil kipub neid, kelle menüüs süsivesikuid napib, vaevama meeleolu kõikumine. Suure valgusisaldusega dieedid võivad heaoluhormoon serotoniini taset alandada, süsivesikud omakorda kergitada, tekitades õnnetunnet ja võideldes tusatuju vastu.

* Jää. Võimalik himu põhjus võib olla kehvveresus ehk aneemia. Selle haiguse puhul on punavereliblede sisaldus veres normaalsest väiksem, seda põhjustab organismi rauapuudus. Kehvveresuse põhisümptom on jõuetus. Kuna aneemia võib põhjustada keelevalu ja -põletikku, võib jää nende vaevuste leevendamiseks ihaldusväärne tunduda. Teadlased on leidnud sedagi, et mõnele rauavaeguses inimesele lihtsalt maitseb jää.

* Krõpsud, friikartulid ja teised soolased toidud. Võimalik kihk neid lakkamatult süüa võib viidata kilpnäärme või neerupealiste probleemidele. Ränk stress võib neerupealistele halba mõju avaldada. Kui inimene on suures stressis, ei tooda neerupealised enam vajalikul määral hormoone, näiteks adrenaliini, kortisooli ja aldosterooni. See võib rikkuda soola tasakaalu organismis ning seletada mõne inimese pöörast soolahimu.

Kange soolavajadus võib viidata ka joodivaegusele. Seda seostatakse kilpnäärmeprobleemidega. Alatalitluses kilpnääre võib põhjustada letargiat, kõhukinnisust, kaalukasvu ja depressiooni, ülemäära aktiivne kilpnääre aga kehakaalu vähenemist, ärevust ja ebaregulaarseid menstruatsioone.

* Vürtsikate toitude himustamine võib olla märk Parkinsoni tõvest või tsingivaegusest. Tervenemist kiirendav tsink on nahale väga tähtis. Tsinki seostatakse ka meie maitsemeelega. Kui tsingivaeguse all kannatavatele rottidele tsinki manustati, suurenes nende keelel maitsenäsade arv. Teadlased usuvad, et kui himustad vürtsikaid toite, näiteks indiapäraseid karrisid, ei pruugi su maitsenäsad hästi töötada – ning see võib omakorda olla märk tsingipuudusest.

Tsingivaegust on seostatud ka Parkinsoni tõvega. Parkinsoni tõve põhjustamises on kahtlustatud oksüdatiivset stressi – igapäevaelus esinevate toksiinide tekitatud rakukahjustusi. Teadlased usuvad, et tsink kaitseb nende kahjustuste eest – järelikult võib tsingipuudus pärssida rakkude võimet toksiinide vastu võidelda. Ka suitsetamine võib tsingivaegust tekitada – siin võibki peituda põhjus, miks mõned suitsumehed tugevalt maitsestatud toite himustavad.

* Muld või savi. Mulla- või saviisu kuulub pica-nimelise sündroomi juurde, mis rasedatel vahel avaldub, kuid see võib tähendada ka tsöliaakiat. Kui lapseootel naist tabab kange tung mulda või savi süüa, võib ta vajada selles sisalduvaid mineraale. Mullas leidub nii rauda, vaske, magneesiumi kui ka tsinki. Teised uurimused on seostanud laste puhul picat diagnoosimata jäänud tsöliaakiaga – päriliku haigusega, mille puhul teraviljagluteen kahjustab peensoole limaskesta. Mulla või savi järele käivad neelud võivad viidata ka toitainevaesele menüüle ja vererohketele menstruatsioonidele.

* Šokolaad. Võimalik isu põhjus on depressioon, stress, menstruatsioonieelsed pinged. Šokolaadis sisalduvad alkaloidid võivad tõsta tuju parandava hormooni serotoniini taset veres. Šokolaadis leidub ka magneesiumi ja B-vitamiine, mida keha energia tekitamiseks vajab. Šveitsi teadlased leidsid, et pinges inimestel, kes iga päev 40 grammi tumedat šokolaadi sõid, vähenes stressihormoon kortisooli tase tunduvalt.

Šokolaadiisu võib olla ka menstruatsioonieelsete pingete märk. Mõne naise organismis napib enne "päevade" algust magneesiumi, mis on vajalik nii närvidele kui ka luudele ja immuunsüsteemile – ent šokolaad sisaldab seda ohtralt.