Harjutus 1Foto: Daisy Lappard
Uudised
27. november 2008, 22:00

Väldi haigusi lihtsate harjutustega

Inimese immuunsüsteemi tugevus tagab tema vastupanuvõime viirusnakkustele. Praeguste muutlike ilmadega tundub immuunsüsteemi tugevdamine eriti päevakohane olevat. Seepärast proovime abi saada nii joogaharjutustest kui ka rahvameditsiinist.

Joogatreener

Ly Kütt

usub, et idamaise inimesekäsitluse aluseks oleva tšakrate ehk energiakeskuste süsteemi ja inimkeha talitlusi määravate näärmete vahel on otsene seos. Nii toodab immuunsüsteemi jaoks vajalikke tüvirakke harknääre, mis asub samas piirkonnas südametšakraga. “Kui võtame asju liialt südamesse, ei suuda vabaneda stressist, on meie südametšakra “kinni”, energia ei liigu ja harknäärme talitlus on häiritud,” selgitab Ly. “Seega pole ime, et rohkem haigestuvad end oma muremõtetega koormanud stressis inimesed.”

Ly kolm lihtsat harjutust:

1.    Ava süda. 

Istu kandadel või seisa põlvedel, käed sõrmseongus selja taga. Ava rind nii laialt, kui käed lubavad. Siruta käed nii kaugele kehast kui võimalik ning hakka tegema ülakeha pöördeid paremale ja vasakule. Vasakule pöörates hinga sisse, paremale pöörates välja. Liigu nii aktiivselt kui suudad, soovitavalt vähemalt kolm minutit. Harjutus avab südametšakra piirkonna ja intensiivne liikumine paneb su sisemised energiad sinu tervise heaks tööle.

2.    Võta pinge maha.

Enne teise harjutuse kallale asumist soovitab Ly panna võimalusel mängima rütmika muusika ning sõna otseses mõttes hüpata kõik endasse kogunenud pinged endast välja, raputades hüppamise taktis käsi põranda suunas. Käed ja kogu keha peab hüppamise ajal olema maksimaalselt lõdvestunud, hüppamine võib olla asendatud ka rütmis tammumise või põlvede nõksutamisega, oluline on keha maksimaalne vabastamine pingetest. Seejärel istu maha, jalad rististes, selg sirge, õlad langetatud. Pane mõlema käe sõrmeotsad kokku, nii et sõrmedest tekiks kaar. Käed südame joonel, hinga sisse suu kaudu, nagu jooksid läbi kõrre hõrku jooki, välja hinga pikalt ja rahulikult nina kaudu. Silmad hoia poolkinni, et näeksid vaid oma ninaotsa ja sõrmeotsi. Aeglusta hingamist, hinga mitte niivõrd sügaval, kuivõrd rahulikult. See harjutus on parim stressimaandaja. Kui tunned, et pinged üle pea kasvavad, leia kolm minutit selle harjutuse tegemiseks ja sa leiad iseendast vastused muret teinud küsimustele!

3.    Kogu endasse väge!

Istu rististes, selg sirge. Siruta käed üles 60kraadise nurga all, peopesad ülespoole, silmad suletud. Hinga aeglaselt läbi nina sisse ja välja. Katsu nii istuda vähemalt minut, lisades iga päev 20 sekundit, kuni oled jõudnud kolme minutini. Kui õlad tuld lööma hakkavad, keskendu hingamisele ja keha, käte ja peopesade maksimaalsele sirutusele. Jälgi, et lõug ei tõuseks ja kukal ja kaelatagune oleksid sirutatud. Püüa mitte kuulata oma mõistust, kes tahaks öelda: “Ma ei viitsi ega suuda enam!” Tegelikult suudad ning just eneseületamises ongi selle harjutuse võti. Mida rohkem sa seda teed, seda kergemaks ja nauditavamaks ja seega ka kasulikumaks harjutus muutub. Kui oled suutnud kolm minutit nii vastu pidada, lõdvestab see südamelihast, parandab kopsude tööd ja stimuleerib lümfisüsteemi. Sinus vabaneb suur hulk tervendavat energiat, kuna ülakehast vabaneb pinge ja siis suudad haigustele ning stressile naeratus näos vastu seista!