Uudised
19. november 2014, 11:09

Tüütu ja valus põiepõletik

Põiepõletik ehk tsüstiit on sage probleem, mis kimbutab enamasti naisi. „See võib esineda pea igas vanuses, ka lastel, aga anatoomiliste iseärasuste tõttu tuleb seda oluliselt sagedamini ette noores eas naistel,“ ütleb Ida-Tallinna keskhaigla uroloogiaosakonna juhataja Toomas Tamm.

„Pooltel naistel esineb elu jooksul vähemalt korra põiepõletik. Nii-öelda kõrgaeg on vanuses 20–45 eluaastat. Vanemas eas on põiepõletiku esinemissagedus nii meestel kui ka naistel suhteliselt võrdne, toob Tamm välja. Meestel on tsüstiit enamasti seotud mõne muu kuse-suguelundkonna haigusega. Umbes neljandikul haigestunud inimestest võib umbes poole aasta jooksul pärast esmast haigestumist tulla uus põletikuhoog, st haigus võib korduda.



Põhjustajaks soolekepike

Põiepõletik on bakterite põhjustatud alumiste kuseteede põletik, mille kõige sagedasem tekitaja on soolekepike. See inimese sooletraktis elav mikroob satub kuseteedesse, põhjustades ägedaid muutusi, mis väljenduvad põiepõletikuna. Bakter satub kuseteedesse inimese enda pärasoolepiirkonnast. Tamme sõnul võib seda soodustada seksuaalakt, liiga kitsa aluspesu kandmine, ebapiisav lahklihapiirkonna hügieen, kuid ka külmetus ja vähene vedelikutarbimine. „Oli aeg, kui näiteks stringe peeti põiepõletikku soodustavaks faktoriks − stringid hõõruvad pärasoole piirkonnast oma liikumisega mikroobe kuseteedesse.“


Kevadeti ja sügiseti sageneva põletiku võib põhjustada ka mõnede asjaolude kokkusattumus. Ühena neist toob doktor välja külmetuse.



Pikemalt loe värskest ajakirjast Naised!