Video: Mari Luud
Ilm
20. märts 2015, 13:53

ÕHTULEHE VIDEO | Igor Volke: Hea, et täna sombune ilm on! Päikesevarjutus võib inimesele ohtlik olla (5)

Ufoloog Igor Volke ütleb, et päikesevarjutused on inimestele alati seostunud millegi müstilisega ja täisvarjutused panevad põntsu ka loodusele - näiteks linnud jäävad vakka. 

Õhtuleht vestles Volkega täna kella 11 paiku Rahvusraamatukogu katusel. Sinna oli kogunenud hulk inimesi, kes kõik tulid vaatama päikesevarjutust. Ilm oli veidi sombune, kuid Volke sõnas muigamisi, et just sellise ilma ta telliski. "Palusin ohutuse mõttes," märkis ta ja selgitas, et kui inimesed hakkavad otse päikesesse vaatama või teevad seda näiteks tavaliste päikeseprillidega, on see silmadele väga ohtlik. Praeguse ilma puhul ei ole päike õnneks nii terav.

Eestis varjutas kuu päikese vaid osaliselt, ent Volke sõnutsi oli näiteks paarkümmend aastat tagasi täisvari. Volke kirjeldas, et täisvarjutuse ajal jäävad isegi linnud vakka ja keskpäeval läheb väljas täiesti pimedaks.

Küsimuse peale, kas varjutus kuidagi ka inimeste käitumist mõjutab, Volke muigab ja ütleb, et meie ratsionaalses maailmas mõjuvad taolised asjad ikka sutsu imelikult.

Järgmine suurem varjutus on Eestis alles 2026. aastal.