Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
23. märts 2015, 13:33

14% lastest luiskavad vanematele hammaste pesemise kohta

7500 lapsevanema seas läbi viidud üle-euroopalisest uuringust selgus, et kuigi paljudele lastele räägitakse hammaste harjamise olulisusest, ei võta nad vajalikke harjumusi omaks. Ilmnes, et umbes 15% lastest luiskavad vanematele hammaste pesemise kohta.

Colgate'i poolt korraldatud uuring näitas, et ligi kolmandik lapsi peseb vaid hammaste esikülge, umbes 15% on suus plomm ja 9% on juba enne 7. eluaastat hammas välja tõmmatud. Kuigi uuringust nähtub, et vanemad peavad korralikku suuhooldust oluliseks, ei taha lapsed seda kergesti omaks võtta.

Küsitluse tulemused näitasid, et vanemad hindavad oma laste hambapesu väga erinevalt. 62% küsitletud Poola lapsevanematest ütlesid, et nende lapsed harjavad hambaid liiga vähe aega, samal ajal oli Belgia lapsevanemate seas see protsent vaid 43. Täiskasvanute vastustest selgus ka, et umbes 14% lastest luiskavad vanematele hammaste pesemise kohta.

Eesti Hambaarstide Liidu presidendi doktor Marek Vinki sõnul hoiab varases lapsepõlves omandatud eeskujulik suuhügieeni rutiin hambad terved kogu elu. Vink selgitas, et lisaks hambasõbralikule toitumisele on just hammaste harjamine kaks korda päevas fluoriidi sisaldava hambapastaga särava naeratuse eelduseks.

Üle-euroopalise uuringu tulemused näitavad, et 95% lapsevanemate hinnangul sõltuvad laste pesemisharjumused nende endi eeskujust. 94% vastanuid ütlesid, et pestes oma hambaid regulaarselt lapse juuresolekul, saavad vanemad kaasa aidata lapse hea suuhügieeni tekkele.

Uuringu käigus selgusid populaarseimaid meetodid, kuidas lapsevanemad laste hammastepesu režiimi tekkimisele kaasa aitavad:
• Lastele hambapesu olulisusest rääkimine (55%)
• Lastele hea eeskuju näitamiseks üheskoos hammaste pesemine (43%)
• Hambapesu muutmine mänguliseks, et lapsed võtaksid omaks õige suuhügieeni režiimi (31%)
• Regulaarse suuhügieeni režiimi eest lapse premeerimine (12%)
• Õige hambaharjamise aja saavutamiseks taimeri kasutamine (9%)

Enamik hambaarste soovitavad lastel hakata hambaarsti külastama vähemalt teisest eluaastast 1-2 korda aastas. Seeläbi saab hambaarst jälgida hammaste kasvuteed.

Ühtlasi võimaldab see lapsevanematel saada informatsiooni hammaste arengust ja sellest, kui kõrge peaks olema fluoriidi tase suuhügieenis, kuidas aidata kaasa lapse suuhügieeni harjumuste välja kujunemisel, kuidas käituda, kui laps imeb lutti, või parandada oma teadmisi toitumise ja toitainete kohta.