ARSTID RÄÄKISID: Eilsel pressikonverentsil jagasid Edgar Savisaare tervise kohta infot Joel Starkopf (vasakult), Peep Talving ja Marko Murruste.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
24. märts 2015, 07:00

Saatuslikuks sai päris väike nahakriimustus sääre peal

LIHASÖÖJABAKTER RÜNDAB: Edgar Savisaarelt amputeeriti jalg

Kopsupõletiku sümptomitega haiglasse saabunud Edgar Savisaarel avastati seejärel veremürgitus. Väikese kriimustuse kaudu kudedesse tunginud lihasööjabakteri tõrjumiseks tuli linnapeal amputeerida jalg. Tema seisund on äärmiselt kriitiline, ütlesid arstid. Täna ootab ees uus operatsioon.

Tallinna linnapea, Keskerakonna esimees Edgar Savisaar toodi Tartu ülikooli kliinikumi eelmise nädala kolmapäeva pärastlõunal. Teda vaevas halb enesetunne, palavik, väsimus ja nõrkus.

"Arvasime algul, et tegu on kopsupõletikuga. Kõik sümptomid viitasid sellele," ütleb anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku juhataja, professor Joel Starkopf.

Peagi aga jõudsid arstid selgusele, et tegu on tegelikult jalavigastusest lähtuva infektsiooniga ja streptokokknakkus levib kiiresti edasi. "Tal tekkis veremürgitus ja sellest tulenevalt muutus seisund kriitiliseks, tekkis toksilise šoki sündroom," selgitab Starkopf.

Siis tuligi läinud neljapäeval jalga opereerida.

"Meile oli selge, et see infektsioon on tõsine," ütleb kirurgiakliiniku vanemarst-õppejõud dr Marko Murruste.

Nakkuse tekitajat, bakter Streptococcus pyogenes, tuntakse kui lihasööja-streptokokki ehk lihasööjabakterit. See tekitab ülikiiresti leviva naha- ja lihasepõletiku.

Tilluke kriimustus

Seejärel tehti Edgar Savisaarele operatsioone nii reedel kui ka laupäeval. Nõu pidades tulid arstid järeldusele, et sellest ei piisa. Vaja on radikaalset kirurgilist ravi.

Erakorralise kirurgia külalisprofessor, maailmamainega traumatoloog Peep Talvingu sõnul tuligi seejärel perekonda teavitada ka halvimaast – võimalusest, et Savisaarel tuleb jalg maha võtta.

Lõikustoas läksid arstid aste-astelt edasi uurides, kas jäset on võimalik säilitada või mitte. Paraku jõuti otsusele, et tuleb amputeerida.

"Amputeerisime jäseme ülaltpoolt põlve," nendib Talving.

"Tundub, et praegu oleme haiguskolde eemaldanud."

"See oli lihtne infektsioon. Säärel olnud lihtne väike nahakriimustus oli see, kust infektsioon alguse sai," selgitab Joel Starkopf.

Nahakriimustus oli tema sõnul alla ühe sentimeetri pikk.

Kas bakter võis Edgar Savisaare jalale ligi pääseda Tais, kust Savisaar hiljaaegu tagasi tuli? "Sellel mikroobil ei ole küljes silti, kust kohast ta pärit on. See on tegelikult lihtne haigustekitaja, keda leidub meie ümber igal pool nii Tais kui Eestis. See ei ole eksootiline nakkushaigus," kinnitab Starkopf ja tuletab uuesti meelde, et esialgu oli neil tõesti kahtlus, et Savisaarel on kopsupõletik: "Tal on praegugi kopsudes mõnevõrra põletikulisi leide. See on teisene tüsistus. Peamine haigus on jalainfektsioon. See on nakkushaigus, mis võib tabada meist igaüht ja on äärmiselt raske," räägib Starkopf.

Savisaarel on tugevasti kahjustatud mitmed organid, sealhulgas neerud.

Täna taas operatsioon

Eilsel pressikonverentsil Tartu ülikooli kliinikumis tõdesid arstid, et Savisaare seisund on äärmiselt kriitiline ning pärast eilset lõikust ei ole olukord oluliselt paremaks muutunud. Joel Starkopf lisab, et Savisaar on eelmise nädala neljapäeva varahommikust saati narkoosis intensiivraviosakonnas hingamisaparaadi all.

Täna ootab Savisaart ees järjekordne operatsioon. Arstid ütlevad, et ravimisel võtavad nad üks päev korraga ning suuri ennustusi tulevikuks nad teha ei taha.

Lihasööjabakter tekitab ka angiini, keskkõrvapõletikku ja sarlakeid. Kõige kardetavam on kiiresti leviv ja tugevat valu tekitav nahapõletik. Just selle haiguse tekitamise pärast tuntakse streptokokki rahvasuus lihasööjabakterina.

Mikroobi pinnavalgud panevad inimese immuunsüsteemi tööle selliselt, et inimese keha hakkab ise nahka ja nahaalust kudet lagundama.

Edgar Savisaare perekond andis nõusoleku jagada infot Savisaar tervisliku seisundi kohta. Tegu oli Tartu ülikooli kliinikumi ajaloos esimese pressikonverentsiga, mis on korraldatud ühe haigega seoses. Pressibriifingu initsiatiiv tuli ennekõike Keskerakonnalt.