Seller on enim levinud näide miinuskalorsusega viljast. 100 g sellerit sisaldab umbkaudu 15 kalorit ja miinuskalorite jälgijad väidavad, et selle rohelise lehtvilja tarbimine mõjub otsekui väike treening.Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
28. märts 2015, 09:53

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Kust leida miinuskaloreid? (1)

Vastupidiselt levinud arvamusele ei paku ükski toiduaine miinuskaloreid. See-eest leidub värskete viljade letis snäkke, millega liialdamise ohtu kaalujälgijatel pole.

Aastaid on ringi liikunud jutud imelistest viljadest, mis annavad miinus- ehk nullkaloreid. Neid mõisteid kasutatakse toitude puhul, mille seedimine kulutab nende toiteväärtusest rohkem kaloreid. Seller on enim levinud näide miinuskalorsusega viljast. 100 g sellerit sisaldab umbkaudu 15 kalorit ja miinuskalorite jälgijad väidavad, et selle rohelise lehtvilja tarbimine mõjub otsekui väike treening.

Tegelikult ei ole miinuskaloreid pakkuvaid toiduaineid olemas. Toidu seedimiseks ja selles sisalduvate toitainete omastamiseks kulub teatud energiahulk, seda nimetatakse ka toidu termiliseks efektiks. Normaalse segatoidu korral moodustab see inimese organismi üldisest ööpäevasest energiakulust ligikaudu 10%, teatud juhtudel võib see ulatuda kuni 20%ni.

Toidu termiline efekt väljendub kõige selgemalt valgurikka toidu seedimisel, mil energiakulu võib mõnel juhul ulatuda kuni 25%ni. Toidurasvade lõhustamine on valkudega võrreldes tunduvalt kergem ja seetõttu on energiakadu märkimisväärselt väiksem.

Uuringud on näidanud, et toiduainete töötlemisel väheneb nende termiline efekt, mis tähendab tarbijale suuremat lõplikult saadavat energiahulka. Seega tasub poolfabrikaatide asemel eelistada värsket ja töötlemata toitu, sest selle seedimiseks kulub rohkem energiat.

Pole teada, kust miinuskalorite müüt on alguse saanud, ent nüüdseks on sellest välja kasvanud palju dieediplaane ja isegi raamatuid. Nullkalorite kontseptsioonil pole teaduslikku tausta, kuid vaatamata sellele on kuuldus kaalu langetavatest toiduainetest levinud kulutulena. Osa dieedikavade koostajaid on läinud isegi nii kaugele, et on teatud viljadele omistanud kalorite kulutamist kiirendava toime. Miinuskaloridieedid on äärmiselt piiravad ja põhjustavad toitainete puudusest tingitud kaalulangust.

Kuid vaatamata vastuolulistele toitumiskavadele ja skandaalidele ei tasu miinuskaloridieetides propageeritud vilju täiesti kõrvale jätta. Väikese kalorsuse tõttu sobivad need suurepäraselt suupisteteks ja näljakustutajateks. Enamasti sisaldavad need vitamiine ja mineraalaineid ning on tervisele kasulikud.

Lahjad viljad
Need on tõeliselt väikese kalorsusega puu-
ja köögiviljad, mida võib dieeti pidades endale julgelt vahepalaks lubada.

Seller
100 g: 15 kalorit
Pluss: foolhape, K-vitamiin, A-vitamiin, kaalium

Greip
100 g: 32 kalorit
Pluss: C-vitamiin, A-vitamiin, kiudained

Lehtsalat
100 g: 17 kalorit
Pluss: kaltsium, C-vitamiin, A-vitamiin

Brokoli
100 g: 35 kalorit
Pluss: K-vitamiin, mangaan, foolhape, C-vitamiin

Kapsas
100 g: 24 kalorit
Pluss: C-vitamiin, K-vitamiin, foolhape, B6-vitamiin

Porgand
100 g: 41 kalorit
Pluss: A-vitamiin, kaalium, mangaan, kiudained

Sidrun/laim
100 g: 29 kalorit
Pluss: C-vitamiin