Tuberkuloosi mükobakteri kolooniadFoto: Wikipedia
Uudised
24. märts 2015, 09:50

Täna on ülemaailmne tuberkuloosi vastu võitlemise päev.

Eestis on tuberkuloosi haigestumine Euroopa keskmisest suurem (2)

Maailma tervishoiuorganisatsiooni andmetel on tuberkuloos nakkushaiguste hulgas maailmas esikohal, haigusesse sureb aastas 1,7 miljonit inimest. Eestis on haigusesse nakatumine iga aastaga vähenenud ja 2013. aastal oli esmahaigestumus vähenenud 17,1-ni 100 000 inimese kohta.

Tuberkuloos on nakkushaigus, mida tuntakse ka tiisikuse nime all ja sellesse haigusesse on inimesed haigestunud juba sajandeid. Haigust põhjustab tuberkuloosibakter nimega Mycobacterium tuberculosis.

Tuberkuloos võib kahjustada inimese kõiki elundeid, kuid kõige sagedamini saavad kahjustada kopsud. Kopsutuberkuloosi põdemisel kahjustub bakterite paljunemise ja elutegevuse tagajärjel kopsukude ning seetõttu tekivad haigussümptomid. Teistest elunditest kahjustuvad tuberkuloosi korral sagedamini luud, liigesed ja neerud. Sellist tuberkuloosi nimetatakse kopsuväliseks tuberkuloosiks.

Tuberkuloosi avastada on tegelikult üsna keeruline, põhjus on selles, et sageli kulgeb haigus esialgu üldse ilma sümptomiteta. „Tihti ei saa arst isegi kopsu kuulates aru, et tegemist on tuberkuloosiga, seetõttu tuleb kahtluse korral alati teha kopsupilt. Tuberkuloosihaiged kaebavad sageli öise higistamise või õhtuste väikeste palavikkude üle. Samuti võib tuberkuloosiga kaasneda söögiisu kadumine, iiveldus, kaalulangus, nõrkus ja üldine halb enesetunne. Nendele sümptomitele tuleks tõsist tähelepanu pöörata," sõnas Qvalitas Arstikeskuse peaarst dr Toomas Põld.

Tuberkuloosi haigestunute arv on vähenenud alates 2000. aastast. 2012. aastal vähenes uute aktiivse tuberkuloosi juhtude arv 11%. Registreeriti 234 uut aktiivse tuberkuloosi juhtu, millest 166 meestel ja 68 naistel. Suurimasse riskirühma kuuluvad 45–64-aastased mehed. Hoolimata haigestumuse vähenemisest oli 2012. aastal uute nakkusjuhtude arv 100 000 elaniku kohta EL-i keskmisest märksa suurem – Eestis 17,7, Euroopa-Liidus 11,5 juhtu.