Hommikul esimese asjana meilide lugemine võib tunduda produktiivne, kuid tegelikkuses võib selline käitumisviis rutiiniks saades kahjustada su pikaajalist tootlikkust, sest sa ei lase ajul ärgata. Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
25. märts 2015, 09:24

Viis halba hommikust harjumust, mis võivad kogu päeva untsu keerata

Paljud ei pööra hommikustele tegemistele mingit tähelepanu, kuid õige see ei ole. Just hommikused tegemised annavad tooni kogu järgnevale päevale.

Paljude jaoks ei tundu hommikud üldse olulised ning ajavahemik ärkamise ja kontorisse saabumise vahel möödub enamasti rutiinselt hallis udus, kirjutab Time.

Kuid – hommikustele harjumustele tasub tähelepanu pöörata, sest just need annavad tooni kogu järgnevale päevale. Ka pisikesed vead võivad võtta pärastlõunase töövõime, rääkimata jaksust õhtuni vastu pidada.

Paratamatu on see, et hommikud ei kipu kunagi olema eesootavate kohustuste pärast täiuslikud. Kuid igaühel meist on võimalik ümber vaadata eelolevat päeva mõjutavad kahjulikud harjumused. Ning ei maksa heituda, kui see esialgu tundub võimatu – rutiini tekkimine vajabki järjepidevust, distsipliini ja aega. Pühendunult eesmärgi poole liikudes saad edaspidi mõnusaid päevi nautida.

Alljärgnevalt viis levinuimat halba hommikust harjumust, mida sul tasuks kohe muutma hakata.

1. Ebameeldiv ärkamine. Mõnikord on ärkamine vältimatuse pärast ebameeldiv, kuid ärkamise võib ebameeldivaks teha ka tüütu müra. Seepärast püüa oma hommikuseks äratamismuusikaks panna mõni pala, mis sulle tõesti meeldib – see hoiab ära asjaolu, et tunned end päeva esimestel minutitel pahasti.

Ka ära lükka äratust viie minuti kaupa edasi. Kui ärkad, ärka kohe, isegi kui see on raske. Õhtul mine lihtsalt varem magama ning pane telefoni äratushelinaks mõni oma lemmiklaul.

2. Kiirustamine. Sa tõmbad oma päevale juba hommikul vee peale, kui ärkad minut pärast õiget aega ja pead nii läbi hommiku tormama. Kui hommikustest kiirustamisest saab reegel, on sel kehvad tagajärjed. Rahulik ärkamine aitab nimelt ka ajul virguda ja päevaks valmistuda, läbi mõelda kõik päevased tegemised. Seega, kui sa kipud hommikuti enne töölejõudmist kiirustama, püüa alates homsest ärgata pool tundi varem.

3. Hommikusöögist loobumine. Mõnikord, kui on väga kiire, tuleb seda teha. Kuid on suur hulk inimesi, kes on hommikusöögist alaliselt loobunud, pidades seda tarbetuks toidukorraks. Selle asemel eelistavad nad päeva alustada millegagi, mis ei toida, näiteks tassi kohvi või teega. Kohvi võib korraks küll äratada, kuid see ei anna pikaajalist energiat. Seepärast söö hommikul rikkalikult, jälgi, et toidus oleks nii süsivesikuid kui valke – nende olemasolu annab kütet terveks päevaks. Ja tegelikult võtab ühe hommikusöögi valmistamine vaid 15 minutit, püüa selleks aega leida.

4. Voodist otse tööle viskumine. Ärkad ja viskad kohe pilgu meilkasti või helistad mõnele oma kliendile? See võib tunduda produktiivne, kuid tegelikkuses võib selline käitumisviis rutiiniks saades kahjustada su pikaajalist tootlikkust, sest sa ei lase ajul ärgata. Pealegi, milleks siis tööaeg on? Igal juhul püüa hommikul aju virgutada, näiteks mediteerides või tehes midagi, mis sulle tõeliselt meeldib. Puhanud aju võimaldab pärast paremini tööle keskenduda. Siis, kui tööpäev tegelikult algab.

5. Keeruliste ülesannete edasilükkamine. See, kas asuda keeruliste küsimuste kallale hommikul või lükata need pärastlõunasse, on igipõline küsimus. Kuid hommikul nende lahendamine on kasulik, sest kui saad nendega hakkama, möödub ülejäänud päev linnulennul, kuna kõik ülejäänud ülesanded tunduvad lihtsana.