Kärt Kase "Suhteaudit. Käsiraamat paaridele" (Ajakirjade kirjastus)Foto: TIINA KÕRTSINI
Raamat
25. märts 2015, 13:00

Suhteaudit: parema paarisuhte nimel hädavajalik (1)

Iga paar jõuab varem või hiljem olukorda, kus on vaja oma suhet analüüsida. Eestlastele on omane aga tagasihoidlikkus ja nii ei osatagi sageli kuskilt alustada.

Tulemuseks võib küpseda rahulolematus, hullemal juhul lahkuminekusoov.

Sellistes olukordades on hea kasutada pereterapeudi abi. Et sellessegi spetsialisti kipuvad eestlased suhtuma pigem pelgusega, kuigi asjata, on psühholoog-pereterapeut Kärt Kase kirjutatud raamatuke "Suhteaudit. Käsiraamat paaridele" igati omal kohal.

Raamatukesse on koondatud 39 küsimust, millele ausalt ja südamest vastamine aitab oma kaaslase kohta ka pikaajalise suhte puhul palju uut avastada. Rääkimata sellest, et verivärsked paarid võiksid nende küsimuste põhjal ühisosa kas leida või mitte. Igal juhul saab nende toel kõigile selgemaks, millele tulevases suhtes tähelepanu pöörata.

Küsimused ja väited on Kärt Kase ise välja mõelnud, iga punkti juures on ta ka lahti seletanud, miks on see küsimus oluline. Näiteks tuletavad need meelde põhitõdesid, mis argipäevaga maadeldes kipuvad meelest kaduma. Seda, et iga inimene on tervik oma heade ja vigadega ja et just minu käes on võti asjade paremaks muutmiseks, ilma ilmtingimata oma kaaslast muutmata, teame ju tegelikult igaüks. Vähemalt enne suhtesse asumist. Ning oluline meeldetuletus on seegi, et kasvukeskkond õpetab meile käitumisviise ja tõekspidamisi, isegi kui me neid ei teadvusta.

Hea on see, et raamat pakub pärast suhteauditi läbiviimist ja olukorra kaardistamist lahendusi praktiliste harjutuste näol, mida saab oma suhte paremaks mõistmiseks või suhte tugevdamiseks-parandamiseks läbi viia.

Eesti Naise raamatusarjas ilmunud teos on mõnusas taskuformaadis ning hea kaasa võtta näiteks matkale või reisile. Suhetest rääkides oleks nimelt hea argipäevast eemalduda nii, et sellel ajal kumbagi poolt ei segataks ning et paar saaks keskenduda oma mõtetele ja teiste kuulamisele. Ning isegi kui mõnedes küsimustes võib paar jääda eriarvamusele, arendab harjutuste koostegemine oma kaaslase kuulamise ning oma seisukohtade väljendamise oskust. See iseenesest muudab paarisuhte juba oluliselt paremaks.