HEAD ISU: Popcorn pole tegelikult sugugi nii ebatervislik.Foto: Vida Press
Toiduuudised
28. märts 2015, 07:00

Kaheksa ebatervislikuks peetud toitu, mis on tegelikult kasulikud!

Plaksumais pole kaugeltki rämpstoit (6)

Iga kohvisõber on tõenäoliselt mõne korra elus mõelnud sellest halvast harjumusest loobuda, samuti kipume liigitama rämpstoidu alla ka plaksumaisi ja seda vältida. Tegelikult on need meile hoopiski kasulikud, kirjutab Wise Bread. 

Kanamunad 

Kes meist poleks kuulnud, et munade söömisega tuleb piiri pidada, sest need tõstavad kolesteroolitaseme taevastesse kõrgustesse? Tegelikult on kanade toodang täiesti tervislik, sisaldades palju kasulikku valku ja muid toitaineid ning annab vaid 75 kalorit. Kui sööd hommikueineks paar muna, tuleks ülejäänud päeva jooksul lihtsalt jälgida küllastunud rasvade tarbimist. 

Pähklivõi 

Jah, ka see on täiesti lubatud, aga taas on küsimus koguses. Pähklivõi sisaldab valku ja kiudaineid, E-vitamiini ja magneesiumi, nii et hoolimata suurest kalorisisaldusest võiks see kuuluda tervislikule toidulauale. Ka võimaldab pähklivõi säilitada pikka aega täiskõhutunnet, aidates ennetada pidevat näksimist. Tuleb vaid tähele panna, et haaraksid poeriiulilt võipurgi, kuhu pole suhkrut lisatud. 

Kohv 

Aastakümneid on räägitud kohvi kahjulikust mõjust tervisele, alustades südamehaiguste põhjustamisest ja lõpetades suisa vähiga. Mingit teaduslikku tõestust nende haiguste ja kohvi vahelistele seostele pole siiski leitud. Vähe sellest: regulaarsed kohvitarvitajad on kohvi mittejoojatest reeglina suisa tervemad. Uuringud on näidanud, et kohv vähendab depressiooniriski ja tõenäoliselt kaitseb ka diabeedi, maksahaiguste ja Parkinsoni tõve eest. Seejuures on oluline piiri pidada: üle kahe tassitäie päevas muutub tervise jaoks tõesti riskantseks. Samuti tasuks piiri pidada koore ja suhkru lisamisel. 

Kartulid 

Loomulikult ei kehti see rasvast nõretavate friikate või juustukuhja all üle küpsetatud mugulate kohta. Kuid kartul iseenesest on tulvil B6-vitamiini, mis mängib rakuehituses olulist rolli. Kartul annab vähe kaloreid ja rohkelt kiud-aineid ning mineraale. Värsketest uuringutest selgub, et kartul võib aidata ka veresuhkrutaset normis hoida. Eriti tervislikud on koorega valmistatud kartulid (vitamiinid on ju koore all!) või oliiviõli ja küüslauguga röstitud kartulikuubikud. 

Alkohol 

Mõõdukas koguses on alkohol tervislik: hommikuni napsutamine kindlasti mitte, aga klaas veini päevas tuleb ainult kasuks, seda kinnitavad ka arvukad teadusuuringud. Nimelt aitab vein ennetada veresoonkonnahaigusi ja 2. tüübi diabeeti. Kuid veiniga võib tervist tugevdada mõistagi vaid inimene, kes võib olla kindel, et klaasikesest märkamatult pudelitäis ei saa. Vastasel juhul on maksakahjustused garanteeritud. 

Konservoad 

Konservtoite on viimastel aastatel kritiseeritud peamiselt nende pakendite pärast: tihtipeale sisaldavad need tervisele ohtlikke koostisaineid. Ka polevat konserveeritud toiduained nii toitainerikkad kui samad asjad värske, kuivatatu või külmutatuna. Viimaste uuringute andmetel polevat pakendid aga sugugi nii ohtlikud, kui seni arvatud ja näiteks konservoad on täpselt sama toitainerikkad kui kuivatatud. Tuleb vaid valida tooted, millele pole lisatud soola või loputada soolatud oad enne tarvitamist üle. Kord juba avatud konserv kalla ümber klaaspurki, avatud plekkpurgis neid säilitada ei tohiks. 

Plaksumais 

Rahvusvaheliselt tunnustatud filmikõrvane on üks esimesi asju, mis rämpstoidule mõeldes pähe tuleb. Kinos müüdav ohtra soolaga valmistatud kraam seda tõepoolest on. Ka paljude kodus mikroahju panekuks mõeldud pakendite koostis ei hiilga just tervislikkusega. Samas puhas plaksumais on madala kalorisisaldusega kiudaineterikas täisteratoode, mis sobib suurepäraselt ajaviitesuupisteks või vahepalaks, sisaldades rikka-likult E-vitamiini ja mineraale. 

Täispiim ja jogurt 

Kuna täispiim sisaldab ohtralt küllastatud rasva, on kaalujälgijatele pikka aega soovitatud light-tooteid. Kuigi tundub, et madal rasvasisaldus võiks aidata kaalu kontrolli all hoida, on mitu katset hoopis vastupidist tõestanud. Miks see nii on, teadlased veel öelda ei oska. Küll aga soovitavad nad üksmeelselt eelistada rasvarikkamaid piimatooteid, sest lisaks kõigele muule heale sisaldavad need ohtralt oomega-3 rasvhappeid.