LPG-lipomassaaž Foto: ALDO LUUD
Keha
4. aprill 2015, 12:13

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta märtsikuu Tervis Plussis.

Vooli end vormi!

Aparaadid lubavad sulatada rasvu, siluda sidekoe siredaks ja tantsitada tagumiku trimmi. Selgitame, kellele, kui palju ja kas üldse need salendavad hooldused mõeldud on.

Kehahooldused, mis lubavad veretu vahelesekkumiseta ihu väljanägemist parandada, on nutikad, tõhusad ja näevad kohati ulmelised välja. Operatsioonivabade liftingute viisid võivad aga erineda kui öö ja päev. Nii näiteks läheb Ameerikas popp meetod krüolipolüüs rasvavarude kallale soojaeemaldusega, häirides rasvarakke madala temperatuuriga sel määral, et neid saaks lõpuks ainevahetuse kaudu ära transportida.

Seevastu üks Euroopa lemmikuid, termoteraapia, just soojendab kudesid, et liigset väljutada. Külmade ja soojade õhumassidega manipuleerimise vahele jääb aga veel kümneid protseduure.

LPG-lipomassaaž põhjalikele

Lühendit LPG teab ilmselt enamik tselluliidiraviga kokkupuutunuid. Ilu- ja tervisekeskuse Roosmarii endermoloog Helina Vende mainib, et LPG endermoloogilise hoolduse puhul võetakse kogu keha kui tervikut ja toimetatakse pindmises rasvkoes, kus on tselluliit, kuid LPG-lipomassaaž on mõeldud eelkõige süvarasvkoe padjanditele, nii-öelda sangakestele.

Toulouse’is tegutseva Insermi ehk Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (tervise- ja meditsiiniuuringute rahvuslik instituut) teadusdirektori professor Max Lafontani uuringute kohaselt on neid süvakihtides paiknevaid padjandeid võimalik mõjutada, aktiveerides rasvarakkude mahu vähenemist LPG-lipomassaažiga.

• Kuidas? Tavaliselt alustatakse kuuri endermoloogiliste hooldustega, et ergutada ainevahetust ja eemaldada pindmisest rasvkoekihist jääkaineid. Protseduur toimub massaažilaual kostüümis, millel hakatakse väikse vaakumotsikuga rullima. Pärast esialgset aktiivset kuuri kolm korda nädalas toimub hooldus 1–2 korda nädalas ja kui tulemus saavutatud, tuleks käia hoolduses kord kuus.

“Kui oleme keha tööle pannud, organism on puhastunud jääkainetest ja jäävad padjakesed, siis teame, et nüüd on süvahoolduse aeg käes ja inimene valib 1–2 enim häirivat piirkonda, padjakest või sangakest ning alustame lipomassaažiga. Siin on oluline juba visuaalne pool. Töötame niikaua, kuni lahendus leitud, ja võtame järgmise probleemse piirkonna,” ütleb endermoloog.

Lipomassaaži tehakse 1–2 korda nädalas, korraga umbes 40 minutit. Lipomassaažile oleks hea lisada väikese pulsisagedusega sportlik tegevus, kuna see aitab kehal paremini hapnikku omastada. Hapnik on aga oluline lipolüüsi ehk rasvkoe lammutamise aktiveerimiseks. Kui koormus on väga suur ja lühiajaline, väheneb hapniku omastamise võime.

• Mõju? Tselluliidi kadumise kohta mainib pea 20aastase kogemusega Helina, et vähesed on saanud 10 korraga hakkama, ja on ka selliseid, kellel on kehapuhastuseks kulunud pool aastat. Jääkainete massi vähenemisega väga suurt kaalulangust ei teki, kuid edaspidi, ainevahetuse normaliseerudes, järgneb ka kaalulangus ja lipomassaaži tulemusel vähenevad rasvapadjandid.

“Meie jaoks ei ole sentimeetrid ja kaalunumbrid kõige tähtsamad,” paneb Helina Vende südamele.

“Mind huvitab meedikuna, et inimese keha funktsioneeriks hästi, et käed-jalad ei külmetaks, ainevahetus oleks aktiivne, ja kui kõik need protsessid on tööle lükatud, puhastub keha ka naisi nii väga häirivast tselluliidist. Kui su keha töötab, ei jää sa haigeks ja isegi viirustele paned paremini vastu,” ütleb Helina Vende.

• Vastunäidustused. Pahaloomulised protsessid ja diabeet, häiritud perifeerne vereringe, ägedad põletikud, palavik, antikoagulantravi, rasked südame- ja neeruhaigused ning rasedus. Hoolduse kestel ei puudutata veenilaiendeid, songi, haavu ega nahapinnast kõrgemaid nahamuutusi.

Müostimulatsioon, presso- ja termoteraapia, RF-lifting

Üheainsa hoolduse jooksul võid massaažilaual lebades ära õppida hulgaliselt võõrsõnu, kirjeldamaks protseduure, mida sinu peal umbes tunni kestel rakendatakse. Varvara Tukurejeva salongist Royal Esthetic väljutab sururõhu abil ehk pressoteraapiaga kehast toksiine, paneb lihased elektroodidega sundvõimlema ehk teeb müostimulatsiooni ning eemaldab tselluliiti infrapunakiirte ehk termoteraapia abil.

• Kuidas? Pressoteraapia tähendab masinaga tehtavat lümfidrenaaži, kus eemaldatakse jalaveenidest ja lümfidest turseid, liigset vedelikku ja tselluliiti. Seansil pannakse selga täispuhutav ülikond ja rõhu kaudu avaldatakse soontele järkjärgulist survet, nii et tagasivool veenidesse oleks kergem ja vereringe paranenud.

Pressoteraapiale järgneb elektromüostimulatsioon, kus lihased tõmbuvad elektroodide abil kokku, vajalikele kehapiirkondadele tekib koormus ja rasvarakkudest hakatakse energiat võtma. Spetsialisti sõnul on võimalik pingutada ka neid lihaseid, mis asuvad sügaval ja mida jõusaalis treenida ei õnnestu. Paljud nimetavad müostimulatsiooni trenniasenduseks, kuna see vormib hästi lihaseid, ütleb Varvara.

Siiski on soovitatav ka treenida. Kaalulangetuseks oleks kasulik 2–3 korda nädalas üht ja sama lihasrühma töödelda. Keskmine kuur koosneb 10 protseduurist.

“Efekti näeb tavaliselt pärast kolmandat korda. Kindlasti mõõdame näitajaid enne ja pärast protseduuri ning jälgime neid mitu kuud järjest,” sõnab Varvara Tukurejeva.

Lõpetuseks võib teha termoteraapiat, milleks tuleb jalga tõmmata infrapunapüksid, milles lümfi- ja veresooned soojendatakse 40–50 kraadi juures sügavuti läbi, parandades sellega nii maksa verevarustust kui ka hapniku ja toitainete omastamist. Muidugi ei ole aga nii, et kui oled pool päeva head ja paremat sisse vitsutanud, saad infrapuna-saunaga patud libedasti välja nuhelda.

Pärast intensiivset hooldust võib sageli juhtuda, et nahk muutub lõdvaks ja vajub rippu. Sellisest vaatepildist vabanemiseks, aga ka venitusarmide korral kasutatab Varvara Tukurejeva raadiosageduslikke elektromagnetilisi impulsse ehk RF-laineid. Probleemsete piirkondade töötlemise ajal tajub klient jahedat kuni mõõdukalt kuuma tunnet. Raadiosageduslikud impulsid üritavad õige temperatuuri abil tihendada kollageenkude. Kui palju inimene liftinguprotseduure vajab, otsustab asjatundja, kuid tavaliselt kulub tulemuse saavutamiseks vähemalt kolm hoolduskorda.

• Vastunäidustused. Pressoteraapial: veenilaiendid, tromboos ja kõikvõimalikud tursed, mis kaasnevad maksa-, neeru- ja südame-veresoon-konna haigustega, samuti kasvajad.

Menstruatsiooni ajal tuleks protseduur vahele jätta ja ka rasedatele pole see sobilik.

Müostimulatsioon ei sobi lahtiste haavade, palaviku, põletiku ja epilepsia korral ega inimestele, kellel on südame-stimulaator. Elektroode ei paigutata kaelaarterile, kaela esiküljele, kõrisõlmele ega südame piirkonda. Mängust jääb välja ka suuremate metallimplantaatide, näiteks kunstpuusaliigeste piirkond.

Infrapunakiirguse vastunäidustused on värsked põletikud, liigesevigastused, gripp ja südame-veresoonkonna haigused, koagulopaatia, diabeet ja tromboos. Mis tahes haiguste ja kahtluste korral on targem konsulteerida meedikuga. Kui inimesel, kellel on kirurgilised implantaadid, esineb protseduuri ajal valusid, tuleb seanss katkestada. Osa arste välistavad infrapunasauna Addisoni tõve ja multi-skleroosi korral.

RF-liftingus kehtivad piirangud verehüübimist takistavate arstimite võtjatele ja neile, kellel on raskekujulised ainevahetushaigused, allergiline dermatiit, aktiivsed liigesehaigused, tromboos, südamestimulaator või metallimplantaadid. Rasedad ja imetavad emad jätku samuti raadiolained vahele!

Rasvakärbe kavitatsiooniga

Suurt populaarsust on kogunud rasva-ladestuste eemaldamine kavitatsiooniga. Kavitatsioon on füüsikaline nähtus, kus järsu rõhulanguse tõttu tekivad voolavas vedelikus tühikud. Kui see tarkus kehahooldusse üle kanda, tähendab see mullikeste tekkimist rasvarakkudes, mis ultraheli- ja surulainete toimel kukuvad sissepoole kokku. Selline plahvatus vallandab järjekordse tõukelaine, mille mõjul rakumembraan ehk rasvarakkude kaitsekiht muutub läbistatavaks ja laseb kogunenud rasval väljuda.

• Kuidas? Aesthetic Health & Spa direktor Karina Vinstein kommenteerib: “Itaalia kavitatsiooniaparaadil CavitaLipo on kaks režiimi. Esimene on kavitatsioon ultraheliga 40 kHz, kus suurema otsikuga töödeldakse keharasva. Teine on tselluliidi vastu, kus metallplaadid sagedusega 3 MHz toimivad rohkem naha pealispinnal. Geel aitab ultrahelil toimida ja tavaliselt töödeldakse üht piirkonda. Ei ole mõtet teha siit natuke ja sealt natuke.”

Kuur kestab keskmiselt 6–10 korda ja nädala järel on esimene efekt näha – nahastruktuur paraneb ja pärast esimest protseduuri kaob 2–5 cm, kuid see oleneb ka inimesest ja tema elustiilist.

• Mõju? Kavitatsioon on mõeldud ülekaalulistele inimestele, kellel on vaja pekist lahti saada. “Protseduuri abil läheb rasv vedelamaks ja pehmemaks. Pärast protseduuri läheb klient WCsse, et šlakke väljutada.”

Kavitatsiooni on vaja teha kas koos massaaži, drenaaži, infrapunasauna või LPGga 48 tunni jooksul, et jääke kiiremini välja viia. Protseduur on lubatud kord nädalas, mitte rohkem.

“Nende protseduuride abil saavutame küll tulemuse kiiresti, kuid see on valejutt, et trennis ei pea enam käima, kui hoolduses käid. Tervisele tuleb mõelda, sa ei saa kogu aeg elektrist elada!” tõdeb Karina Vinstein.

• Vastunäidustused. Karina Vinstein ütleb, et kavitatsioon on küll kõigist protseduuridest tõhusaim, aga ka ohtlikem. Kavitatsiooniaparaadiga peaksid töötama üksnes meditsiiniharidusega, koolitatud spetsialistid.

Kuna efekt saabub ruttu, väljuvad ka jääkained organismist kiiresti. Seega peab tervis korras olema, eelkõige neerude ja maksa töö, kahtlemata on oluline ka enesetunne.

Tähtis on ka see, millist aparaati kasutatakse. Sagedus 40 kHz on tervisele sobilik, aparaat peab olema sertifitseeritud ja sertifikaadinumbriga varustatud. Seda peaks klient enne kindlasti uurima. “Inimese keha on selline, et probleem võib ka pärast välja lüüa, aga põhjust on siis raske kindlaks teha,” hoiatab Karina Vinstein.