Legend räägib, et nõmmliivatee on saanud oma võlujõu tänu sellele, et neitsi Maarja puhanud kord liivateevaibal jalgu ja Jumal andnud seetõttu taimele erilise mõjujõu.Foto: Silja Paavle
Keha
31. märts 2015, 17:10

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta märtsikuu Tervis Plussis.

Taimed köha vastu

Hingamisteedehaigused annavad märku hingelistest probleemidest. Tihti on nende põhjuseks hoolimise või armastuse puudus.

Iisop

Iisop on õitsedes väga ilus. Mõtle nii: see ilu, mis on minu ümber, tuleb ka minu sisse. Iisopil on higistamis-, põletiku- ja köhavastane ning puhastav toime.

Kui on köha, joo iisopiteed: pane 1 tl iisopit tassi kuuma vee sisse, hoia 15 minutit ja joo. Kui oled ravinud kopsupõletikku antibiootikumidega, joo pärast seda iisopiteed: pane 1 tl iisopit tassi kuuma vee sisse, hoia 15 minutit ja joo.

Iisopit kasvatati kloostriaedades. Ta kuulus vana mungajoogi benediktiini koostisesse. Taim ergutab meeli, aga ka seedimist.

Maarjalepp

Kui astud läbi heinamaa, võtad midagi kaasa loodusest. Kindlasti hea tunde, aga ka märguande taimedelt. Eriti palub sind ennast märgata maarjalepp – eks ikka külgehaakuvate seemnetega. Maarjalepp toimib põletike, sooleusside, mikroobide ja kasvajate vastu. Tal on verejooksu peatav, valu vaigistav ja ergutav mõju.

Köha korral joo maarjalepateed: pane 1 tl maarjalepaürti tassi kuuma vee sisse, hoia 15 minutit ja joo. Aitab ka bronhiidi ja kopsupõletiku vastu.

Kui on neelu- või kurgupõletik, kurista maarjalepatõmmisega: pane 1 sl ürti tassi kuuma vee sisse, hoia pool tundi ja kurista.

Kuidas koer mulle ühe ravimtaime selgeks õpetas

Kord suvel tuli mu koer Martha jalutuskäigult, valge kasukas ogalisi viljakesi täis. Mis mul üle jäi, asusin aga noppima. Veerand tundi usinalt noppinud ja kirunud, tekkis mul huvi, mis taim ometigi nii visa on. Kui olin koera puhtaks saanud, läksin ja uurisin järele. Tuli välja, et tegu on ühe tugeva ravimtaimega, mis on võimeline jagu saama isegi kasvajatest. Nii jõudis ta koera abiga minuni. Korjasin taime endale talvevaruks ja kui lastel köha tuli, polnud paremat abilist kui seesama ogaline maarjalepp.

Paiseleht

Paiseleht on põletikuvastane, lahtistab röga ja vaigistab valu. Kasuta teda, kui haigused on tulnud niiskusest. Kui sul on kiusav kinnine köha, tee paiseleheteed: pane 1 suur leht tassi kuuma vee sisse ja hoia 10 minutit. Joo soojalt.

Kui sul on kurk valus, pane ööseks kurgule paiseleht ja seo salliga kinni. Paiselehe alla võid määrida natuke mett. Hommikuks on kurk palju parem.

Maa-alune paiselehesiirup: korja pooleliitrisse klaaspurki paiselehti, pane need suhkruga kihiti. Kui purk on täis, suru taimed pudrunuiaga alla, sule purk kaanega ja kaeva poole meetri sügavusele maasse, kata mullaga ja tähista koht. Seitsme nädala pärast kaeva purk välja. Lehed on üles kerkinud ja alla on tekkinud siirup. Kurna see ja pane külmkappi. Oled saanud võlurohu köha vastu.

Nõmmliivatee

Arvatakse, et liivatee päästab kurjade sõnade mõjust. Vanarahvas kutsubki teda kaetiserohuks. Võta liivateeoksake, hõõru pihkude vahel ning nuusuta erilist lõhna. Mis tunne tekib? Liivateel on puhastav, röga lahtistav ja rahustav toime.

Köha korral tee nõmmliivateest teed: pane 1 tl ürti tassi kuuma vee sisse ja lase tõmmata 5 minutit, joo. Joo liivateest valmistatud teed bronhiidi korral.

Keskaegsed nõiad kasutasid liivateed võlujoogis, mis aitas näha teispoolsust. Legend räägib, et taim on saanud oma võlujõu tänu sellele, et neitsi Maarja puhanud kord liivateevaibal jalgu ja Jumal andnud seetõttu taimele erilise mõjujõu.

Nurmenukk

Nurmenukk lahtistab röga, rahustab ja suurendab higieritust. Kui on kopsu-

põletik või bronhiit, joo nurmenukuõieteed: pane 3–4 õiekobarat tassi kuuma vee sisse, hoia 5 minutit ja joo.

Kevadel söö nurmenuku noori lehti, sest need sisaldavad palju kasulikke vitamiine.