"Meil on hea meel, et saame kinkida lootust kahele mehele ja nende perekondadele," kinnitas vähiravifondi "Kingitud elu" juhataja Toivo Tänavsuu.Foto: Sander Ilvest
Uudised
31. märts 2015, 09:55

Vähiravifond toetab kahte meest võitluses soolevähiga

"Ma ei uskunud, et on olemas niisuguseid fonde, kust on selliselt võimalik abi saada. Olen selle üle väga tänulik ja loodan, et ravim aitab," tunnistab 50-aastane soolevähki põdev Tallinna mees, keda hädavajaliku ravimi hind – ligi 3800 eurot kuus – võttis esialgu sõnatuks.

Vähiravifond „Kingitud elu" aitab nii tal kui 81-aastasel Tartus elaval mehel soetada soolevähiravimi Stivarga (regorafenib), panustades selleks ligi 15 000 eurot. Mõlemad mehed saavad ravimi kaheks kuuks.

50-aastane mees elab Tallinnas Koplis ning töötab toiduainetööstuses. Käärsoolevähk diagnoositi tal eelmisel aastal, pärast seda kui mees oli tähistanud oma 50.juubelit. Esialgu suunati ta kiiresti lõikusele, seejärel on ta saanud keemiaravi. Viimase poole aasta jooksul on ta olnud mõned korrad haiguslehel, kuid käib praegu tööl.
Fond toetab mehe ravi enam kui 7200 euroga. Mees ise panustab oma tervise heaks 400 eurot.

Teine abisaaja on 81-aastane pensionär, kes elab Tartus. Tal on kaks last, kolm lapselast ning kaks lapselapselast, kes tema võitlusele vähiga kaasa elavad. Varem tegeles mees

Tartus keskkütte- ja veetrasside ehitusega ning kahtlustab, et 2011. aastal pandud pärasoolevähi diagnoosi põhjus võib olla kunagine kokkupuude asbestipulbriga.

Vanahärra elab koos abikaasaga, kes töötas varem meedikuna. Mees tunnistab, et on hoitud "kui pilpa peal".

Fond kompenseerib talle ravimi Stivarga täies mahus, enam kui 7600 euro ulatuses. "Mul on öelda kõigile annetajatele suured tänusõnad terve meie pere poolt," ütleb ta.

Farmaatsiafirma Bayeri toodetud ravimit Stivarga on vähiravifond „Kingitud elu" nüüd aidanud soetada juba viiele eestimaalasele.

Ravimitootja ja haigekassa on pidanud kõnelusi Stivarga jõudmiseks soodusravimite nimistusse. Haigekassat häirib ravimi väga tagasihoidlik ravitulemus: haigekassa ja ravimiameti hindamise tulemusena pikenes patsientide elu Stivargaga keskmiselt pooleteise kuu võrra (võrreldes platseeboga) ja suhteliselt suur osa rohu manustajatest sai veel samal ajal kõrvaltoimeid.

"Meil on hea meel, et saame kinkida lootust kahele mehele ja nende perekondadele," rääkis vähiravifondi "Kingitud elu" juhataja Toivo Tänavsuu. "Nagu ütleb ka meie fondi reklaamikampaania sõnum: "viimast võimalust ei ole aus käest rebida". Stivarga ravitulemus on erinevate patsientide puhul siiski ette ennustamatu ning võib anda märksa pikema elulemuse kui vaid loetud kuud. Kuna vähid on inimestel erinevad, käituvad nad ka ravile erinevalt. Meie jätkame jõupingutusi, et Stivarga ja teised moodsad vähiravimid saaksid eestimaalastele kättesaadavamaks ning hindame kõrgelt kõikide meie annetajate panust selle heaks. Usume, et ka ravimitootja saab hinnas vastu tulla. "

Stivarga soodustuse menetlemine on hiljuti lõppenud Hispaanias (veebruar 2015) ja Soomes (märts 2015) ning ravim on lisatud nendes riikides ka soodustusravimite nimekirja. Eestis anti vastav taotlus sisse märtsis 2014, kuid Bayer võttis selle tagasi.

Uuesti on plaanis taotlus sisse anda käesoleva aasta esimeses pooles.

Sel kuul kogub vähiravifond "Kingitud elu" aktiivselt annetusi ka Mustveest pärit 46-aastasele Alar Tupile, kes vajab melanoomiga võitlemiseks ravimit Yervoy, mille kuur maksab ligi 160 000 eurot.