Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
1. aprill 2015, 12:43

Soovid suitsetamisest loobuda? Loe, milliseid müüte selle kohta levitatakse (17)

Suitsetamisest loobumine ei ole kunagi lihtne, kuid tulemus on pingutust väärt, sest suitsetamisest loobumine teeb inimesed tervemaks, ilusamaks ja tugevamaks. Kuid nagu ikka, käib iga keerulise tegevusega kaasas hulgaliselt müüte.

Women's Health toob välja kaheksa müüti, mis ringleb suitsetamisest loobumise kohta.

E-sigaretid aitavad suitsetamisest loobuda

Vale! California ülikooli poolt tehtud uuringust selgus, et inimesed, kes suitsetasid e-sigaretti, suutsid suitsetamisest loobuda harvemini, kui need, kes seda ei tõmmanud.

Sa võtad ilmtingimata kaalus juurde

Vale! Suitsetamine ei hoia kedagi saledana, suitsetamine võib samahästi kaalunumbrit suurendada. Suitsetamisest loobumisega seonduvat kaalutõusu seostatakse sageli sellega, et inimene hakkab suitsuisu vähendamiseks rohkem sööma ja ebatervislikke snäkke tarbima.

Suitsetamisest loobumine on kallis

Vale! Nikotiiniplaastrid ja -nätsud võivad tunduda küll kallid, kuid kui arvestad kokku raha, mis kulub sigarettide ostmisele, siis on maha jätmine kindlasti mitu korda odavam.

Vesipiip on sigarettide tervislikum versioon

Vale! Hiljutised uuringud tõestavad, et vesipiip on sama mürgine kui sigarettide suitsetamine, sest vesipiipu tõmmates hingab inimene sisse süsinikmonooksiidi ja nikotiini, mis tekitavad suurenenud südamehaiguste riski ja nikotiinisõltuvust. California ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uuringus selgus ka, et vesipiibu tõmbamine suurendab inimese vastuvõtlikust ohtlikele kantserogeenidele.

Kui oled aastaid suitsetanud, tervis ei parane.

Vale! Juba 20 minutit pärast viimase sigareti suitsetamist lähenevad vererõhk ja pulss normaalsele tasandile ning sõrmed ja varbad muutuvad soojemaks. Kahe ööpäeva möödudes on paranenud juba ka haistmis- ja maitsmismeel. Aasta tubakavabadust tähendab seda, et südameinfarktirisk on vähenenud poole võrra. Viis aastat hiljem on oluliselt vähenenud ajuinfarkti oht, kopsu-, kurgu-, ja söögitoruvähi risk on kahanenud poole võrra.

Suitsetamisest loobudes ei suuda sa enam stressiga toime tulla.

Vale! Vaatamata sellele, et paljud inimesed haaravad sigareti ja välgumihkli järele just siis, kui nad on ärritunud, selgub uuringus, et mittesuitsetajad ärrituvad harvemini, kui suitsetajad.

Suitsetamine muudab sind sinu töös loovamaks.

Vale! Kuigi hommikune sigaret võib panna sind tundma, et tahaksid pärast selle ära tõmbamist kohe pea ees töösse sukelduda, on see emotsioon petlik. Parema ja tervisliku tunde tekitab enne tööle minekut hoopiski hommikujooks. Pealegi jäävad suitsetajad sagedamini haigemaks kui mittesuitsetajad ja on seega tööst rohkem eemal. Sagedane suitsupausil käimine vähendab tööl hoopis su produktiivsust ja võib nii ülemust kui kaastöötajaid ärritada.

Suitsetamisest loobudes kaotad sa sõpru.

Vale! Kui sa ei suitseta, ei pruugi sa sõpradega suitsuruumi või õue kaasa minna, kuid kindlasti ei ütle tõelised sõbrad sinust sellepärast lahti. Vastupidi! Sinu tugev vastupanuvõime võib motiveerida ka sõpru suitsetamisest loobuma.