Karpaalkanali sündroomi nimetatakse ka hiirekäe haiguseksFoto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. aprill 2015, 10:35

Kannatad karpaalkanali sündroomi käes? Sind ohustab ka migreen!

Karpaalkanali sündroom suurendab migreenide riski ning migreenide esinemine suurendab karpaalkanali sündroomi tõenäosust, leiavad teadlased.

Sellele tulemusele jõudsid Dallases asuva Texase ülikooli meditsiinikeskuse teadlased, kes arvavad, et neid kahte seisundit võib siduda mõni neuroloogiline riskifaktor, vahendab Web MD.

Selle tulemuseni jõudmiseks analüüsisid teadlased ligi 26 000 terviseuuringus osalenud ameeriklase andmeid. 16% neist oli viimase kolme kuu jooksul kannatanud migreeni all ning ligi 4 % oli viimase aasta jooksul esinenud karpaalkanali sündroomi.

Karpaalkanali sündroomi sümptomite hulka kuulusid käe tundetus ja nõrkus, migreeni korral tabas inimesi aga korduv pulsseeriv peavalu, millega võis kaasneda tundlikkus eredale valgusele ja tugevale helile, iiveldus ja oksendamisele.
Ilmnes, et 34 protsendil karpaalkanali sündroomiga inimestest esines migreene.

Teadlaste hinnangul tõstis karpaalkanali sündroom migreenide esinemise tõenäosust 2,6 korda ning migreeni all kannatavate inimeste hulgas esines karpaalkanali sündroomi 2,7 korda sagedamini kui ilma migreenita inimeste hulgas.

Ka nentisid teadlased, et migreenil ja karpaalkanali sündroomil oli ühiseid riskifaktoreid, näiteks rasvumine, diabeet, suitsetamine ja naiseks olemine.