Foto: Heiko Kruusi
Treenimine
8. aprill 2015, 10:12

Endise algaja treenija soovitused teistele algajatele (1)

Hari ennast! Loe läbi mõni jooksmist õpetav raamat. Minul oli palju kasu Ari Paunoneni ja Seppo Anttila raamatust "Jooksuga tippvormi". See raamat seletab lühidalt ja lihtsalt lahti põhilised alused edukaks ja tervist säästvaks jooksmiseks. Lisaks toitumisnõuanded ja treeningukavad nii algajatele kui ka edasijõudnutele.

Leia keegi, kellega oma edu jagada. Ideaalne, kui sul oleks inimene, kellega mõnikord koos jooksmas käia ja kes oleks sinuga enam-vähem samal tasemel. Kui sellist sõpra pole, otsi keegi, kes sulle moraalselt toeks on – elukaaslane, pereliige, kolleeg –, keegi, kes sind siiralt kiidaks ja su jooksuhobi vastu huvi tunneks.

Liitu mõne jooksuharrastajate seltskonnaga, kas või internetis. Mulle meeldib grupp FB Jooksmine, kus saab nii internetis jooksujuttu ajada kui ka sümboolse hinna eest kogenud treeneri käe all tehnikat lihvimas käia.

Sea endale eesmärk. Näiteks et kolme kuu pärast jaksad joosta tund aega järjest. Või et lähed kevadel Maijooksule (7 km) või sügisel SEB Sügisjooksule
(10 km).

Kasuta äppe! Need motiveerivad, on lõbusad, võimaldavad oma treeningute tulemusi jälgida ja mõned pakuvad ka sotsiaalset õlalepatsutust. Mina kasutan peamiselt Endomondot – nutitelefoni GPS-seadme abil salvestub kaardile jooksutrajektoor, trajektoori kõrguste vahe, jooksukiirus, joostud aeg ja kalorikulu. Pärast saab teha statistikat ja kokkuvõtteid, kui palju nädalas või kuus joostud.

Lisaks arvutab rakendus, mitu ringi oled jooksnud ümber maakera (mina praegu 0,039) ja mitme hamburgeri jagu oled kaloreid põletanud (mina praegu 265). Rakendus ühildub Facebookiga ning võid vaadata, kuidas on spordis läinud su Endomondot kasutavatel sõpradel, nende sooritusi laikida ja kommenteerida.

Teisena soovitan eestlaste tehtud rakendust Strong Runner, mis sisaldab treeningukavasid algajatele jooksjatele ning suure portsu jõu- ja venitus-harjutusi koos väga heade selgitavate videotega. Telefoni tasub tõmmata ka rakendus Music For Running, sest pikemat maad joostes on kõige suurem vaenlane igavus.

Jookse õues! Ära karda kevadtalve! Tegelikult pole ka lume peal libe joosta. Ma ei uskunud seda, kuni tänavu järele proovisin.

Kui tahad pikemat distantsi läbida, aga probleemiks on pigem vaimne laiskus kui füüsilise vastupidavuse puudumine, jookse lihtsalt kodust kaugele. Pärast pead ju tagasi ka jooksma. Kui jooksed linnas ja tänavatel, siis kodu poole suundudes liigu vasakul pool teed, et ei tekiks kiusatust koduukse ette viiva bussi peale hüpata.

Väiksed nipid

• Kui küljes hakkab pistma, tähendab, et oled veidi üle pingutanud. Aeglusta tempot ja hinga sügavalt välja iga kord, kui vasak jalg maad puudutab. See aitab diafragmat rahustada.

• Kardad, et lihased on homme valusad? Võta nii külm dušš, kui vähegi suudad. See aitab kudesid rahustada. Massaaž on ka väga hea abivahend.

• Pane selga pigem vähem kui rohkem, kuid külmal ajal kata pea ja käed. Eelista hingavaid materjale. Pealmine kiht võiks olla veekindel, aga hingav.

• Jooksja päikeseprillid (mis ei rapu joostes ninalt, aga samas ei luba päikesel pimestada) on eriti vajalikud teepervel joostes! Pimedal ajal ära unusta helkurvesti!