L-karnitiini leiab apteegist toidulisandite riiulilt.Foto: TEET MALSROOS
Keha
11. aprill 2015, 17:01

Rasvamuundur L-karnitiin (1)

Sageli usutakse L-karnitiini sisaldavate toodete kehakaalu alandavasse või saavutusvõimet parandavasse mõjusse. Kas usul on alust?

L-karnitiin on aminohape, mis on saanud oma nime ladinakeelsest sõnast caro (liha) – L-karnitiini eraldati kõigepealt just lihast. Seda ainet suudab organism ise maksas ja neerudes toota, aga lisaks saame L-karnitiini loomsest toidust, näiteks lamba-, sea-, veise- ja küülikulihast, kalast, piimast ning õllepärmist. Kuna keha sünteesib L-karnitiini ise ja mitmekesise menüü korral annab seda ka igapäevane toit, siis üldjuhul organismis L-karnitiini puudust ei teki.

L-karnitiini põhiroll on aidata orga­nismil rasva energiaks muundada. Ta on oluline aine südamele, ajule ja lihastele ning toetab paljusid kehas toimuvaid protsesse.

Enim tähelepanu on L-karnitiin aga seni pälvinud kui rasvapõletaja. Toidu­lisanditena on seda pakutud salenejatele, samuti tervisesportlastele, kellel peaks L-karnitiin aitama kehas talletatud rasvadest lisaenergiat ammutada. Kuid siin on omad agad.

Katsetes, kus on L-karnitiini taset organismis tehislikult normist kõrgemaks tõstetud, pole siiski suudetud näidata, et samas proportsioonis kiireneks ka rasvade põletamine.

Samas on sel kindlasti efekti juhul, kui organismi rasvapõletus on pärsitud L-karnitiini puudusest. Sportliku suutlikkuse ja vastupidavuse parandamise seisukohalt on tõendid vastukäivad – isegi suurte koormustega treenivate sportlaste puhul on olnud mõju raske hinnata.

Mujal maailmas on L-karnitiini tunduvalt laiemalt uuritud ja seda rakendatakse aina enamates valdkondades. L-karnitiini kasutatakse toidulisandina juhul, kui inimese loomulik L-karnitiini tase kehas on liiga madal.

Vajalik erijuhtudel

L-karnitiini nappuse põhjuseks võib olla geneetiline haigus, ravimite võtmine või mõni meditsiiniline protseduur, mis kasutab ära keha toodetava L-karnitiini. Tõsise neeruhaiguse korral kasutatakse seda näiteks punaste vereliblede hulga suurendamiseks. Krambivastaste ravimite võtmisel aitab L-karnitiin ära hoida nendes sisalduva valproehappe põhjustatavaid kõrvaltoimeid.

L-karnitiini kasutatakse ka südame- ja veresoonkonnahaiguste, sh südamega seotud rinnavalude, kongestiivse südamepuudulikkuse, südameatakkide, vereringehäiretest tingitud jalavalude ning vere suure kolesteroolisisalduse korral.

Kilpnäärmeprobleemide korral ohjeldatakse L-karnitiiniga kilpnäärmehormoonide kõrget taset. Viljakusprobleemide ravis kasutatakse L-karnitiini põletiku ravimiseks meeste suguelundites ja kudedes.

Lisaks uuritakse L-karnitiini toimet mõningate aidsiravimitega seotud lihasekahjustuste, Retti sündroomi, söömishäirete, suhkruhaiguse, tähelepanuhäirete ja hüperaktiivsuse, jalahaavandite ning puukborrelioosi ravis. Nende mõjude kontrollimiseks on aga vaja koguda veel tõendusmaterjali.

Ettevaatust, kõrvaltoimed!

L-karnitiini peetakse enamasti turvaliseks toidulisandiks. Samas võib see põhjustada kõrvaltoimeid – iiveldust, oksendamist, kõrvetisi ja kõhulahtisust – ning võib anda hingeõhule, uriinile ja higile justkui kala aroomi. L-karnitiini võtmisega peaksid ettevaatlikud olema lapseootel ja imetavad naised, kilpnäärme alatalitluse all ja krampide käes kannatajad.

Kilpnäärme alatalitluse korral võib L-karnitiini tarbimine põhjustada sümptomite süvenemist ja varem krampide all kannatanud inimestel võib see nende tõenäosust suurendada.

Ettevaatlikud peaksid olema ka teatud verehüübimishäirete ravimite võtjad, sest L-karnitiin tugevdab ravimite mõju ning võib seega põhjustada veritsemist ja verevalumeid. 

Eestis on L-karnitiin müügil kap­sli­­­­te­­­­­­­­na – nii kehakaalu korrigeerivad tooted kui ka viljakuskapslid meestele.