Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
12. aprill 2015, 16:36

Kuidas vabaneda sundmõtetest? (14)

Mida teha, kui üks vastik mõte või mure peast ära ei lähe? Üks esmane ja lihtne võimalus on kasutada kahe tulba tehnikat. Kirjuta sind vaevav (enesekriitiline) mõte paberile vasakusse tulpa ja selle kõrvale sama mõtte realistlikum lahtiseletus.

Näiteks: "Ma olen täielik egoist ja hoolimatu. Ma olen halb." Ja kõrvale tulpa: "Ma olen mõnikord hoolimatu, aga aeg-ajalt isegi väga hooliv. Tõenäoliselt käitun ma mõnikord ka egoistlikult. Ma saan selles suhtes enesega tööd teha. Ma pole täiuslik, aga kindlasti pole ma halb."

Sama tehnika veidi sügavam vorm on laiendada vasakus tulbas seisvaid enesekriitilisi mõtteid küsimusega: kui see oleks tõsi, siis mida see minu jaoks tähendaks? Miks see mind häirib? See viib järgmise sundmõtteni ahelas. Nii jätkates jõuame oma mõtete juurteni, mis lõpuks paistavad rohkem või vähem absurdsed.

Näiteks:

1. Minu peika ei helistanud mulle sel nädalalõpul, nagu ta lubas. Miks see mind häirib?

2. See tähendab, et ta ei hooli minust. See tähendab, et ta tegelikult ei armasta mind. Kui see on tõsi, siis mida see minu jaoks tähendab?

3. See tähendab, et mul on midagi viga. Muidu oleks ta tähelepanelikum. Kui see on tõsi, siis mida see minu jaoks tähendab?

4. See tähendab, et mind jäetakse maha. Kui mind päriselt maha jäetakse, siis mida see minu jaoks tähendab?

Ja nii edasi...

Ja ka selle tehnika puhul tuleb paremasse tulpa kirja panna oma enesekohaste muremõtete ratsionaalne selgitus.

Oma sundmõtete endale äraseletamine teeb asjad palju selgemaks ega lase enam olla nii haavatav. Paremate tulemuste saavutamiseks võiks siiski nõu pidada ka terapeudiga.