Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. aprill 2015, 14:05

Nägu kevadeks vormi!

Kas sulle tundub peeglisse vaadates, et nägu on väsinum ja vanem kui varem? Kasutad hoolega pinguldavaid ja vananemisvastaseid tooteid, aga tulemus ei rahulda sind piisavalt? Sel juhul võib abi olla näolihaste võimlemisest, kirjutab Margit Järva, Dr. Hauschka looduskosmeetik, näolihaste võimlemise treener.

Vananemine on paratamatu ja loomulik protsess, pääsu sellest pole kellelgi. Samas võime oma välimuse ja enesetunde heaks ise palju ära teha. Tore on nii spordisaalis kui ka terviseradadel näha küpsemas eas harrastajaid, kes tihti oma füüsilise vormiga isegi noorematele silmad ette annavad.

Vanuse märgid

Kõik teavad, kuidas aktiivne kehaline tegevus tervist ja välimust positiivselt mõjutab ning paljud treenivadki hoolega oma keha. Samas nägu, mis on alati nähtaval ja mõjub meie visiitkaardina, jääb enamasti aktiivsest treeningust välja. Nägu aga reedab vanust.

Sarnaselt kehalihastega väheneb vananedes näolihaste mass ja toonus. Gravitatsioon tõmbab nägu allapoole, naha verevarustus ja ainevahetus aeglustuvad, lümfiringlus jääb laisemaks. Selle tagajärjel muutub nägu kahvatumaks, vormitumaks, justkui kurvemaks. Silmaümbrus võib aeglase lümfiringe tõttu olla hommikuti kaua turses.

Lihased trenni

Näolihased alluvad samamoodi tahtele ja on treenitavad nagu kehalihasedki. Näol on 43 lihast, need jagatakse mälumis- ja miimika­lihasteks. Kui oleme stressis, surume hambad kõvasti kokku ja mälumislihased on pidevalt pinges. See võib tekitada nii näopiirkonna- kui ka peavalusid. Seetõttu peaks neid lihaseid kergete venitustega pingest vabastama.

Miimilised lihased aitavad meil mitmesuguseid näoilmeid tekitada. Erinevalt kehalihastest kinnituvad näolihased neid katva naha külge. Lihaste pingutamisel liigub näonahk ja nii tekibki miimika. Selle eripära tõttu mõjutab näolihaste treening otseselt ka näonaha talitlust.

Harjutamise boonused

Teadlik ja regulaarne näolihaste võimlemine parandab nende toonust ja verevarustust, vähendab stressist tingitud lihaspingeid näos, virgutab naha aine­vahetust, kiirendab näo lümfiringet. Hästi funktsioneeriv nägu omastab paremini ka välispidiseid kosmeetikatooteid. Samuti intensiivistub harjutuste tulemusena naha elastiini, kollageeni ja niiskuse tootmine.

Jume paranemist võid näha juba paari nädala pärast. Umbes kahe kuu järel märkad hommikul peeglisse vaadates, et silmaümbrus ei ole enam nii turses ja ülalaud on paremas toonuses. Veel paari kuu möödudes muutuvad põsed pringimaks ja huuled volüümikamaks. Kõige aeglasemalt ilmnevad tulemused lõuajoonel ja kaela piirkonnas.

Sõltuvalt lihaste ja naha seisundist võib seal muutusi näha umbes pool aastat pärast treeningu alustamist.

Näolihaste võimlemise kursustel osalenud on öelnud, et näoharjutused vähendavad vaimset stressi, lõõgastus kandub edasi ka kehale. Seetõttu tunnevad nad ennast pärast treeningut puhanuna. Näo treenimine lisab enesekindlust ja aitab tunda ennast kaunina.

Võimlemine alaku

Näolihaste treening ei nõua spetsiaalset varustust ega ruumi, võid seda teha nii kodus televiisori ees, kontorilaua taga kui ka pargis jalutades. Mõistlik on muidugi vältida kõrvalisi pilke, sest kaaskodanikud võivad sinust valesti aru saada. Esialgu on hea teha harjutusi peegli ees, et kontrollida oma miimikat. Kui töötad ühe näopiirkonnaga, siis püüa teisi piirkondi mitte töösse kaasata.

Sobiv treenimise intensiivsus on 5–15 minutit päevas, 3–5 korda nädalas. Kui tunned treeningu lõpus näos kerget õhetust ja surinat, tähendab see, et oled oma lihastega korralikult tööd teinud. Jäta kindlasti kaks puhkepäeva lihaste taastumiseks. Nagu kehalihased, võivad ka näolihased liiga hoogsal treeninguga alustamisel valusaks jääda.

Oluline on harjutuste vahel lihaseid lõdvestada. Põskede lõdvestamiseks langeta pea, ava kergelt suu ja raputa pead, nii et tunned, kuidas põsed loksuvad. Suu lõdvestamiseks purista lõtvade huultega, nagu hobused seda teevad. Lõpuks silita õrnalt kogu nägu keskjoonelt kõrvade suunas.

Esimestel nädalatel võib juhtuda, et näkku ilmub rohkem vistrikke. See näitab, et näo lümfiringlus on intensiivistunud ja sisemised puhastusprotsessid tööle hakanud. Kui puhastad hommikuti ja õhtuti korralikult nägu, laheneb see mure peagi. Lisaks võid teha üks-kaks korda nädalas nahale sobivat maski. Varsti märkad, et nahk on muutunud klaariks ja sametiseks.

Nii nagu iga treeningu puhul, on tulemuste saavutamiseks vaja järjepidevust. Paar korda kuus võimlemine tekitab küll vahetult pärast treeningut näole hea tunde, kuid ei anna erilist tulemust. Ka vajab pikema aja jooksul regulaarselt treenimine tugevat motivatsiooni. Vahel on abiks, kui leiad sõbranna või kolleegi, kellega koos harjutusi teha. Tänapäeval pole enam takistuseks ka vahemaad. Tean naisi, kes võimlevad koos Skype’i vahendusel.