Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
11. aprill 2015, 12:15

Eksamiperioodil toitu õigesti, liigu ja õpi ajuga manipuleerima (2)

Et eksamid hästi õnnestuks ja tervis pingele vastu peaks, tuleb õppimises olla tubli juba varem. Kuid päris palju annab eksamitulemuste ja tervise heaks ära teha ka toidu ja tervisliku elustiiliga.

OÜ Tartu Kesklinna Perearstikeskuse tohter Maire Froripi sõnul oleks tark end eksamiteks ette valmistada juba praegu. Sestap soovitab ta rohkem viibida värskes õhus, eriti päikesepaistelise ilmaga.

Veel soovitab doktor mõõdukat sportimist ergutamaks vereringet ja vähendamaks talvega kogunenud liigsed kilosid. Kindlasti ei tohiks praegu alustada suurema dieediga. Ning unustada ei tohiks ka puhkust, mis Froripi sõnul tähendab vähemasti 7-8 tundi und.

„Ebakvaliteetse une korral on kasu magneesiumist, mis on apteegis saadaval nii puhtal kujul kui ka koos B-grupi vitamiinidega," soovitab doktor lisaks ka mälu ja kontsentratsiooni parandavaid B-grupi vitamiine koos letsitiiniga. Neid tuleks tarbida siiski juba paar kuud enne eksameid.

Tohter rõhutab ka õige toitumise olulisust. Suurendada tuleks puu- ja juurviljade osakaalu. Ka portaali www.toitutargalt.ee toitumisnõustaja Reelika Õigemeele sõnul on toitumisel õppimisperioodil väga oluline osakaal.

„Aju kasutab ligikaudu 50% keha kudedes ringlevast glükoosist, hapnikust ja toitainetest, seega eksamiperioodil, või ka kogu õppimise perioodil, on eriti oluline, et lapse või noore toiduvalik oleks võimalikult naturaalne ja mitmekülgne," selgitab ta lisades, et esmajärjekorras tuleks hakata sööma rohkem köögi- ja puuvilju ning marju. Mida tooremalt köögi- ja puuvilju süüa, seda rohkem saab kätte vajalikke toitaineid.

Ka saab pingelisel perioodil energiat pähklitest, mandlitest ja seemnetest. Need aitavad ka ajul tõrgeteta töötada.

Kolmandaks vajab aju ja keha hädasti oomega-3 rasvhappeid. Nende rasvhapete kättesaadavuse tagab rasvaste kalade ja mereandide söömine vähemalt 3 korda nädalas.

Õigemeele sõnul on tavaline, et eksamiperioodil ja ka muudel stressirohketel aegadel tekib inimestel tavaliselt suurem isu erinevate suhkrurohkete, näkside, rämpstoidu ja poolfabrikaatide järele. Neid tuleks aga sellistel eluetappidel vältida.

„Töödeldud toiduained ehk tööstustoidud ehk rämpstoidud ei sisalda vitamiine, mineraalaineid ja muid mikroelemente. Need sisaldavad hoopis palju suhkrut, transrasvasid ja sünteetilisi lisaaineid, mis koormavad organismi ning põhjustavad toitainete kadu kudedest," täpsustab Õigemeel, et toitainete puudus toob kaasa väsimuse, kurnatuse ja vaimse töövõime languse.