KASUTA KAITSEVAHENDEID: SP Ilusalongi juuksuri Sirle Punga soovitab kasutada õlisid ja juukseotsa seerumeid, need kaitsevad nii talvekülma kui ka suvepäikese eest.Foto: ALDO LUUD
Hea nõu
12. aprill 2015, 10:28

Niisutamine turgutab talvest räsitud kiharad taas säravaks (4)

Pärast pikka talve võib tunduda, et juuksed on lootusetult taltsutamatud - kuivad, väsinud ja elektrit täis. Juuksur Sirle Pung rääkis, kuidas külmast aastaajast räsitud juuksed jälle kauniks ja siidiseks saaks.

Tartus asuva SP Ilusalongi omaniku ja juuksuri Sirle Punga sõnul peaks meie kliimas igal aastaajal kindlasti juuste kaitsevahendeid kasutama, sest temperatuurikõikumised krõbedate miinuskraadide ja suviselt kuumade plusskraadide vahel on suured. „Õlid ja juukseotsa seerumid kaitsevad nii talvekülma kui ka suvepäikese eest," lausub Pung, et kui talvel naised kaitsevahendeid oma kiharatele ei määrinud, siis nüüd alustada pole hilja.

Lisaks soovitab juuksur talvest väsinud ja külma kuivatatud juustele süvaniisutavaid maske. „Meie soovitame sellist kuuri, et kuu aega järjest teed iga nädal maski, hiljem jätkad iga kahe nädala tagant. Kui märkad aga, et juuksed lähevad liiga kiiresti mustaks või muutuvad raskeks, teed maskiteosse pausi, sest sa toidad neid üle," räägib ta.

Niisutamiseks sobivad ka oliivõli ja kookosrasv

Pärast niisutavat maski soovitab Pung juusteotstesse ka juukseõli või –seerumit panna – ikka niiskuse säilitamiseks. Küll aga ei soovita ta kasutada niisutamise otstarbel pähejäetavat palsamit. „Sellele võib olla kirjutatud küll, et tegemist on niisutava tootega, kuid tegelikult on see abivahend kammimisel. Kui tunned, et juuksed on kuivad, siis vali pigem õli või seerum."

Kodustest vahenditest soovitab juuksur kiharate niisutamiseks oliiviõli, mida tema sõnul ka juuksurid isegi vahel oma töös kasutavad. Lisaks ka multifunktsionaalset kookosrasva. „Pigem soovitaks neid, mitte leiba ja muna, mida olen kuulnud pähe pandavat."

Kas pärast pikka talve peaks minema juuksurisse, et lõikusega soengule uus väljanägemine anda? Punga sõnul peaks juukseid lõikama regulaarselt. „Juukseotsi peaks laskma lõigata 2-3 kuu tagant. Mõnel inimesel lähevad need kiiremini katki, siis tuleb lõigata sagedamini. Mida vähem juukseid hooldada, seda kiiremini juukseotsad katki lähevad," nentis ta.

Punga sõnul on juukselõikus läinud tänapäeval kahte teed – tavakääriga lõikamine ja kuumakäärilõikus. „Kuumakäärilõikus on puhtalt raviv lõikus. Kuuma kääri tehakse 3-4 kuu tagant, tavalõikust umbes kahe kuu tagant."Kuumakäärilõikus sulatab juukseotsad kinni ja nii ei hakka need hargnema ega lähe nii kiiresti katki. „Sellega annab juust ka kiiremini pikemaks kasvatada."

Pese juukseid õigesti

Punga sõnul ei ole juustele kindlasti hea nende igapäevane pesemine. „Kui peanahk on väga rasune ja juuksed lähevad ruttu mustaks, siis inimene muidugi peab juukseid iga päev pesema. Muidu võiks pead pesta üle päeva, isegi kaks päeva võiks kahe peapesu vahele jääda," räägib juuksur.

Need, kes pead üle päeva või kahe päeva tagant pesevad, peaksid valima šampooni vastavalt juuste seisundile ja peanaha tüübile. „Igapäevaselt pead pestes võiks šampoon olla kergem. Kui on väga niisutav ja raviv šampoon, siis see niisutab juuksed üle ja kurnab neid," selgitab ta.

Punga sõnul kipub olema nii, et naised, kes juukseid iga päev pesevad, föönitavad neid ka liialt. „Föönitamist võiks juuste tervise nimel vältida. Kui aga ei saa, tuleks kindlasti kasutada niiskustõkkega kuumakaitset."

Punga on oma töös teada saanud, et inimesed ei tea, et pärast šampooniga pea pesemist ja enne palsami panemist kiharatesse võiks juuksed rätikkuivaks teha. Siis imendub palsam lihtsalt paremini juustesse. „Kui juuks on vett täis, pole palsamil kuskile minna. Rätikkuivade juustega saab palsamit kasutades hoopis parema tulemuse, sest siis niisutab see sügavuti," kinnitab Pung.