Iga naine peaks oskama oma rindu kontrollida.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
7. aprill 2015, 11:54

10 lihtsat nõuannet vähendamaks riski haigestuda vähktõppe

Vähihaigusesse haigestuvate inimeste arv on tõusuteel ning see on murettekitav. Vähki haigestumist ei saa täielikult ära hoida, kuid õigete elustiilivalikutega on võimalik siiski haigestumisriski vähendada.

Bild der Frau vahendab Saksa Vähiabi koostatud soovitusi, mida järgides on võimalik elada tervislikumalt ning vähendada ka riski vähki haigestuda.

1. Ära suitseta. Suitsetamine on peamine vähktõve riskitegur. Suitsetamisest peaksid loobuma sa juba seetõttu, et sellega ei kahjusta sa mitte üksnes enda, vaid ka kaaslaste tervist – ka passiivne suitsetamine on nimelt ohtlik.

2. Söö igapäevaselt värskeid puu- ja köögivilju. Need on täis vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante, mis aitavad võidelda vabade radikaalidega ehk ainetega, mis võivad organismi rakke muuta ja nii vähi tekkimist soodustada. Saksa Toiduliit soovitab süüa kolm portsjonit köögivilju ja kaks portsjonit puuvilju iga päev.

3. Söö palju kiudaineid. Kui sa tagad vältida käärsoolevähki, peaksid tagama, et su toidus oleks piisavalt kiudaineid. Need tahavad soolestikus toimiva mikrofloora. Sestap söö regulaarselt täisteratooteid, näiteks leiba, kuid ka kaerahelbeid, kaunvilju ja köögivilju.

4. Söö vähem liha. Saksa Toiduliit soovitab süüa maksimaalselt 2-3 portsjonit liha nädalas.

5. Tarbi rasvu mõõdukalt. Paljud maitsvad toidud, näiteks koogikesed, šokolaad, friikartulid, juust ja vorst on tõelised rasvapommid. Vähendamaks riski haigestuda vähki, piira rasvase söömist. See teeb, muide, head ka su kehakaalule.

6. Väldi ülekaalu. Alakaal on ebatervislik, kuid ülekaalulisus samuti. Kehale on parim, kui kaal on normi piires ehk kehamassiindeks jäägu vahemikku 20 – 25.

7. Treeni regulaarselt. Paljud inimesed istuvad suurema osa päevast. Et aga hoida oma kaalu normi piires, vähendada stressi ja võimaldada ajus endorfiinide vabastamist, on oluline vabal ajal võimalikult palju liikuda ja regulaarselt trenni teha.

8. Tarbi vähem alkoholi. Alkohol mitte ei kahjusta vaid maksa, vaid ka suurendab riski vähihaigusesse jääda.

9. Ole päevitamisega ettevaatlik. Eriti heledanahalised inimesed peaksid vältima otsest päikesevalgust, sest UV kiirgus on peamine nahavähi tekke riskifaktor. Kaitse nahka päikesevarju ja riietega ning väldi solaariumi. Ja kui sa tõesti soovid endale pruunikamat jumet, kasuta isepäevitavaid kreeme.

10. Kontrolli oma tervist regulaarselt. Varakult avastatud vähk on ravitav, seega kontrolli oma tervist regulaarselt ning osale sõeluuringutel. Naised peaksid vähemalt kord aastas käima günekoloogil ning omandama rindade enesevaatluse oskused. Iga kahe aasta tagant tuleks konsulteerida dermatoloogiga ning 50-ndate eluaastate keskpaigast võiks lasta end kontrollida ka soolevähi suhtes.