Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
7. aprill 2015, 12:49

Kas sinu süda on rahvaspordiüritustel osalemiseks piisavalt terve? (2)

Uudised noorte ja keskealiste inimeste südame äkkseiskumisest rahvaspordiüritustel või ka lihtsalt õhtusel treeningul on alati traagiline ja hirmutav. Ning tekitab tunde, et kunagi ei või teada, millal see tabab järgmisena sind.

Uus, ajakirjas Ciculation avaldatud uuring võiks seda hirmutunnet aga veidi leevendada: see, et keskealisel tervissportlasel keset rahvaspordiüritust süda seiskub, on väga haruldane. Tegelikult vaid umbes 5% kõigist südame seiskumistest toimub füüsilise koormusega seonduvalt, vahendab Shape. Ning lisaks kõigele, kui see peaks siiski juhtuma, on võimalus südamefunktsioonide taastumiseks kaks korda tõenäolisem kui neil, kelle süda on seiskunud spordiga mitteseonduvalt.

Kuigi see uudis on rõõmustav, peaksid inimesed siiski hindama oma südame seiskumise riski. Kindlasti peaksid enne võistluste tasemel jooksmisega tegelemist hakkama arstiga konsulteerima inimesed, kes:

• alustab treeninguid;

• teab, et tema perekonnas on esinenud raskeid südameprobleeme, kellel endal on olnud probleeme südamega või kes tarvitab südameravimeid;

• teab, et tal on kõrge kolesteroolitase, kõrge vererõhk või kes põeb diabeeti;

• on ülekaaluline 20 kilo ja rohkem;

• suitsetab.

Samuti tasub õppida tundma varajasi märke südamehäiretest. Umbes kolmandik inimesi, kelle süda on spordiürituse ajal seiskunud, on tegelikkuses varaseid hoiatusmärke tundnud juba nädal varem. Kuid ei ole neile tähelepanu pööranud. Seepärast on hullema ärahoidmiseks äärmiselt oluline konsulteerida arstiga, kui rinnus tekib treeningu ajal ebamugavustunne, tekib õhupuudus (näiteks trepist üles minnes), pearinglus või lausa minestus.