Foto: PantherMedia / Scanpix
Psühholoogia blogi
18. aprill 2015, 10:44

Psühholoogia blogi: õpi ennast armastama (2)

Mõned inimesed armastavad ennast ja mõned vihkavad ennast. Kõige õigem oleks õppida ennast armastama just sellisena nagu sa oled. Eripära on rikkus, mida võiks teadlikult välja tuua.

Iga inimene on unikaalne ja tal on omad tugevad ja nõrgad küljed. Oma tugevatest külgedest peaks iga inimene olema teadlik ja neid igal võimalusel kasutama. Tunne rõõmus selle üle, et oled teistsugune kui teised.

Selleks, et teised inimesed õpiksid sind tundma, räägi avameelselt, kes sa selline oled. Räägi, mis sulle meeldib ja mis ei meeldi, millest vaimustud ja mis jätab sind ükskõikseks. Teised inimesed õpivad sind paremini tundma ja õpivad sind sinu eripäras austama ja lugupidama.

Väga oluline, et sa suhtuksid endasse positiivselt ja arvestaksid oma erinevate vajadustega. Kuula ennast, mis süda sulle ütleb ja tegutse selle järgi. Iga inimene teab ise, mis on talle hea ja mis mitte. Tegele võimalikult palju nende tegevustega, mis sind rõõmustavad. Need tegevused, mis sulle ei meeldi, tee samuti ära, kuid mõtle, miks need tegevused on sulle vastumeelsed  ja proovi ka nendes tegevustes midagi ilusat näha.

Püüa leida igas päevas oma "rosin", mis teeb selle päeva sinu jaoks eriliseks ja kordumatuks. Kui igas päevas on midagigi eriti imelist, siis tundub kogu su elu värvilisem ja rõõmsam.

Naerata endale ka peeglis, sest oled seda väärt. Kasuta vajadusel lõdvestusvõtteid ja maanda oma pinge kohe, kui ta tekib ühiskondlikult aktsepteeritaval viisil.

Loe näiteks mõttes kümneni, hinga rahulikult sisse ja välja või pigista käsi rusikasse ja ava käsi rusikast. Lõdvestusharjutusi võiksid teha mitu korda. Võid mõtelda ilusaid mõtteid ja mõelda ennast suvisele rannale või kevadisse metsa, kus linnud laulavad. Hea on, kui leiad just endale sobiva lõdvestustehnika ja teed seda alati, kui pinge tekib.

Õpi ennast tundma ja huvi korral tee erinevaid isiksuse teste. Haritud inimene tunneb enda isiksust hästi. Kiida ja tunnusta ennast ise, sest see loob hea meeleolu ja annab südamerahu.

Ole teadlik, et sa väärid vaid parimat, häid suhteid lähedastega, kindlat töökohta, perekonda, tervist, kodu jne. Vaid kõige parem on piisavalt hea sinu jaoks, sest sa oled ainulaadne.

Hinda ennast ja oma saavutusi ja enne uinumist tuleta paremaid hetki meelde, sest see tagab rahuliku une. Ära luba kellegi sinu peale karjuda ja halvasti öelda, räägi asjad kohe selgeks, et ei tekiks lahendamata konflikte. Ela oma elu selliselt nagu ise soovid ja see teebki sind rahulolevaks.

Elu on elamist väärt!