Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
7. aprill 2015, 14:20

Kolm põhjust, miks sa kipud õgima ka siis, kui kõht juba ammu punnis (1)

Igaühel on teada tunne, kuidas süüa tahaks ka siis, kui kõht on tegelikkuses juba ammu täis. Teadlaste hinnangul on põhjus, miks inimene kipub sööma rohkem kui kehal tarvis, psühholoogiline.

Business Insider toob välja kolm psühholoogilist põhjust, mis paneb sind õgima ka siis, kui kõht juba ammu punnis.

Toitumisharjumusi mõjutavad isikuomadused, inimestel endil pole sellest reeglina aimugi. Šveitsis läbi viidud uuringus leiti, et kohusetundlikud inimesed söövad väiksema tõenäosusega magustoite, tundlikud inimesed söövad aga lähtuvalt oma emotsioonidest. Väljaspool kodu kipuvad sööma aga pigem ekstravertsemad inimesed.

Inimesed, kes tahavad meeldida, söövad pidudel palju. Case Western Reserve Ülikooli teadlased leidsid oma uuringus, et teistele inimestele meeldida soovivatel inimestel on kalduvus liigsöömisele erinevates sotsiaalsetes situatsioonides, sest nad ei taha tekitada oma kaaslastest toidust keeldumisega pahameelt.

Inimesed matkivad kaaslaste käitumist. Üksteisega hästi läbi saavad inimesed kipuvad oma kaaslaste käitumist matkima. Inglismaal läbi viidud uuringu järgi tehakse seda nii kehakeele kui hääletooni puhul, samuti kiputakse toitu suhu toppima just siis, kui kaaslanegi. Ka on teadlased leidnud, et koos kaaslastega kiputakse rohkem sööma: ühes uuringus ilmnes nimelt, et 153 toitumispäevikut pidanud täiskasvanut sõi sõpradega väljas olles 75% rohkem kui kodus olles.