Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. aprill 2015, 14:45

Selg kipub valutama? Loe, millised kaheksa kummalist asja võivad seda põhjustada (2)

Kui pärast paksu lume lükkamist või sõbral kolida aitamist selg valutab, tundub see justkui iseenesestmõistetav. Kuid alati ei ole asjad nii lihtsad – alaselja võivad valutama panna hoopis kummalisemad põhjused.

Womans Day kirjutab, et alaselja võivad valutama panna nii igapäevased väärad tegutsemisharjumused, kuid valu võib olla hoopis psühhosomaatiline. Igal juhul tasub neid kaheksat kummalisena tunduvat põhjust teada ja mõelda, kas just mõnes neis ei peitu pidevate seljavalude põhjus.

1. Sa lösutad telekat vaadates diivanil. Alatasa diivanil lösutamine ja enese mitte liigutamine soosib seljavalude teket. Rääkimata sellest, et kui valud kimbutavad sind ka päeviti, süvendab õhtune diivanil lösutamine valusid veelgi. Selja säästmiseks püüa vähemalt iga poole tunni takka püsti tõusta, end sirutada ja miks mitte mõned võimlemisharjutused teha.

2. Sa suitsetad. Suitsetamine toob kaasa veresoonte ahenemise, mistõttu ei saa veri soontes voolata nii, nagu oleks tarvis. Selgroo verevarustuse halvenedes põhjustab see põletikulist reaktsiooni ja valu. Loobu suitsetamisest enne kui hilja!

3. Sa oled vigastanud mõnd teist kehapiirkonda. Valu võib kiirguda ühest kehaosast teise ning mõnikord avalduda tugevamalt just mittevigastatud kohas. Alaselga kiirgavad suurema tõenäosusega puusa - või vaagna vigastus ja erinevad luumurrud, samuti kõhuvalu. Pimesoole- või neeruvaagnapõletik võibki esmalt end ilmutada alaseljas. Seega – kui lisaks valutavale seljale on sul palavik või nõrkus seljas ja jäsemetes, pöördu kindlasti arsti juurde.

4. Sul on depressioon. Hiljutised teadusuuringud kinnitavad, depressiooni ja seljavalu vahel on otsene seos – depressiooni või ärevushäirete all kannatavatel inimestel esines alaseljavalu 1,6 korda rohkem. Stress tekitab nimelt lihastesse pinget ning eriti mõjub see alaseljale. Püüa lihaseid mediteerides lõdvestada.

5. Sa treenid liialt suurte koormustega. Kui oled kedagi kolinud, tead, et raskuste tõstmine põhjustab lihastele liigset koormust ja toob kaasa seljavalu. Sama on ka treeningu ajal: sa ei pruugi ülepingutust tajuda, kuid selg annab endast pärast trenni tunda. Kui valu järgmiseks päevaks möödub, on kõik kontrolli all. Kui aga selg peaks tuikama veel mõned päevad pärast treeningut, mine treeningsaali asemel arsti juurde.

6. Sul on põiepõletik või neerukivid. Nagu mainitud, võivad neeruhaigused esimesi märke anda just selga valutama pannes. Reeglina panevadki põie- ja neeruhaigused valutama nii kõhu kui selja.

7. Sul on diagnoosimata terviseprobleem. Alaseljavalu võib olla märk ka osteoporoosist, kõhupiirkonna aneurüsmist, põie- ja emakakaelavähist ja isegi kopsuvähist. Kui seljavalu kimbutab sageli ja hakkab elu segama, mine kindlasti arsti juurde põhjuse teadasaamiseks.

8. Sa kannad rasket kotti või vales suuruses pesu. Kui kannad pidevalt rasket kotti ühel õlal, viib see keha tasakaalust välja ja tekitab seljavalusid. Selle ennetamiseks kanna kotti kordamööda mõlemal õlal või tassi endaga kaasas lihtsalt vähem ja kergemaid asju. Ning – kui kannad liiga väikses suuruses korrigeerivat pesu, võib seegi olla kurja juureks.