Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
9. aprill 2015, 16:24

Suitsetamisest loobumine ei tee sind ilmtingimata paksuks ja aitab kauem elada (18)

Muidugi oled sa kuulnud, et kui soovid suitsetamisest loobuda, hakkavad lisakilod kogunema. See arvamus kõlab loogiliselt, sest nikotiin pärsib söögitungi ja stimuleerib ainevahetust. Ilma nikotiini tarbimiseta võib keha põletada vähem kaloreid.

Kuid see on üsna hale põhjus hoiduda suitsetamisest loobumast, tuletab meelde Men´s Health. Hiljaaegu esitletud uuringu tulemused näitavad, et suitsetamisest loobumine ei põhjusta kaalutõusu ning tegelikult võib see parandada ainevahetust, mis omakorda mõjub soodsalt organismile tervikuna.

Hiljaaegu läbi viidud uuringus selgus nimelt, et suitsetamisest loobujad ei võta kaalus sugugi juurde. Seda võib seletada asjaoluga, et kui inimene suitsetab, on tal veresuhkru tase üleliia kõrge ning kõigub sageli. Suitsetamisest loobudes veresuhkru tase stabiliseerub. Varasemad uuringud on rõhutanud, et veresuhkru kõikumine suitsetajatel suurendab riski diabeeti haigestuda kahekordseks.

Kehakaalu tõusu põhjuseks võib olla aga kiusatus asendada suitsupausid suupistepausidega. Seda enam, et inimese maitsetaju paraneb ning toidud tunduvad paremad.

Ja isegi kui sa hakkad näksima nagu segane, ei pea mõnede lisakilode pärast küll muretsema, sest surmavast harjumusest on sul õnnestunud loobuda. Isegi kui võtad viis kilo juurde, võiks su süda olla rahulikum teadmisest, et oled oma elu kahjulikust harjumusest loobumisega pikendanud kümne aasta võrra.