Foto: MATI HIIS
Uudised
10. aprill 2015, 14:54

Pestitsiidid toidus halvendavad sperma kvaliteeti

Ettevaatust puu- ja köögiviljadega! Kui nendes on suur pestitsiidide jääk, mõjutavad need sperma kvaliteeti. Halvemuse suunas.

Senised uuringud on kinnitanud, et ebakvaliteetne seemnevedelik võib tuleneda tööalasest või keskkonnast tulenevast kokkupuutest pestitsiididega. Medical News Today vahendab aga uut uuringut, mis näitab, kuidas mõjuvad pestitsiidide jäägid toidus sperma kvaliteedile.

Selle uuringu tarbeks analüüsiti 155 mehe andmeid, kellelt koguti 338 spermaproovi ning põhjalik info nende toitumise kohta.

Pärast andmete analüüsi leiti, et meestel, kes sõid päevas rohkem kui 1,5 portsjonit kõrge pestitsiidide jäägiga puu- ja köögivilju, oli 49% väiksem spermatosoidide hulk ja 32% väiksem normaalsete spermatosoidide hulk võrreldes nende meestega, kes sõid igapäevaselt alla poole portsjoni neid puu- ja köögivilju.

Ilmnes ka, et meestel, kes sõid kõige rohkem madala kuni mõõduka pestitsiidide jäägiga puu- ja köögivilju, oli suurem normaalsete spermatosoidide osakaal võrreldes nendega, kes sõid vähem sama suure pestitsiidide jäägiga puu- ja köögivilju.

Teadlaste hinnangul viitab see, et puu- ja köögiviljade söömisel iseenesest on sperma kvaliteedile positiivne toime. Kuid nüüd peaks keskenduma sellele, kuidas vältida liigseid pestitsiidijääke.

Uuringud on teinud kindlaks, et suuremas koguses on pestitsiidijääke paprikas, spinatis, maasikates, õuntes ja pirnides, madala või mõõduka pestitsiidide jäägiga on herned, oad, greip ja sibul.