TOETUSAVALDUS: Mitmed inimesed kogunesid Eesti Vähiliidu maja ette ja kuulsid, et peavad julgustama inimesi oma peaga mõtlema ja mitte tundma hirmu seaduse ees, kui seda tuleb tervekssaamiseks eirata. Foto: Arno Saar
Eesti uudised
11. aprill 2015, 08:00

Kanepiravi eestvedaja vahistatud! (78)

Sõbrad korraldasid tema toetuseks väiksemat sorti tänavameeleavalduse, kus julgustati inimesi oma peaga mõtlema .

Kolmapäeval pidas politsei Tallinna–Paldiski maanteel kinni kanepiõliga vähiravi tutvustaja ja propageerija Janek Hiieti. Tema sõbra väitel pandi tal käed raudu, teisaldati auto ja otsiti läbi ka kodu. Politsei eitab vägivalla kasutamist.

8. aprillil kella 14 paiku pidasid Lääne-Harju patrullpolitseinikud kinni 41aastase Janek Hiieti, kes sai laiemalt tuntuks pärast oma abikaasa surma, kui ta kinnitas, et püüdis oma naise vähktõbe kanepiõliga ravida.

Hiiet oli valmis selle eest isegi vangi minema, sest kuigi ravikanep on alates 2005. aastast Eestis retseptiravimina lubatud, keeldusid arstid seda välja kirjutamast.

Toona aitasid tal kanepi kohale tuua tema Hollandi sõbrad. Hiiet aga leidis, et ta peab edaspidigi aitama vähihaigeid, keda tavameditsiin enam päästa ei suuda.

Seetõttu politsei ta kinni pidaski, kahtlustades teda narkootiliste ja psühhotroopsete ainete müümises suures koguses.

Kinnipidamine ja läbiotsimine

"Umbes tund aega tagasi rööviti "demokraatlikus" ja "vabas" Eestis Janek Hiietile ja tema elukaaslasele kuuluv auto. Röövijateks olid õigusorganid, kes peaks kaitsma inimesi ja nende väärtusi," kirjutab Hiietiga ühes autos olnud Ain Rammu kolmapäeval sotsiaalmeedias protestikirjas.

Tema sõnul oldi ühes Hiieti ja tema elukaaslase Tuulikiga teel Keila spaasse, kui Keila Statoili bensiinijaama lähedal Hiieti elukaaslasele kuuluv auto kinni peeti.

Rammu ütleb, et alguses arvas ta, et see on tavapärane kontroll, aga see ei olnud nii: Hiiet tiriti autost välja, tal pandi käed raudu ja auto teisaldati. Läbiotsimisest ei pääsenud Rammugi.

Ta proovis politseilt küsida, kas sõbra arreteerimiseks ja auto teisaldamiseks on mingi alus, kuid vastus oli napp: "Vastati, et pole meie asi. Küsisin näha mingit alust ehk paberit, siis vastati, et see saabub hiljem. Helistasin politseisse ja tegin suulise avalduse inimröövist ja auto ärandamisest jõudu kasutades."

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Heiko Leesment ütleb, et see jutt pole õige. Erariietes narkopolitseinik tutvustas end ja näitas ka töötõendit ning palus inimestel sõidukist väljuda.

"Kahtlustatav ja autos olnud naine tegid seda, kuid kolmas autos olnud inimene ei nõustunud sellega, vaidles vastu ja lubas presidenti teavitada," kinnitab Leesment, et seepeale võttis politsei välja käerauad ja selgitas, et kui korraldustele ei alluta, kasutatakse sundi.

Siis tuli mees siiski autost kiireks turvakontrolliks välja. Leesmenti sõnul lasi politsei Tuuliki ja Rammu pärast seda vabaks ja Hiieti naistuttavale pakuti võimalust politsei abiga Tallinna sõita. Sellest keelduti.

Rammu ja Tuuliki korjas tee äärest üles nende tuttav Kalmer Piiskop. Sõideti Hiieti koju, kus ei tulnud Piiskopi sõnul kaua oodata, kui kohale saabus viis tundmatut inimest, kellel oli kaasas käeraudu aheldatud Hiiet.

Politseist öeldakse, et läbiotsimise ajal Hiieti korteris olnud kõrvalised isikud sõnelesid politseinikega ja avaldasid häälekalt toimuva kohta oma arvamust ja süüdistasid neid töötõendite võltsimises, õiguseta läbiotsimises ning lubasid riigipeade ja kõrgete ametnike poole pöörduda.

"Politseinikud pidid seltskonda mitu korda korrale kutsuma, kuid jõudu ei kasutatud. Kahtlustatav loovutas vabatahtlikult politseile oma elukohas olnud keelatud aine," lisab Leesment.

Aktsioon kaitseks

Ehkki Rammu kinnitab politsei sõnu, öeldes, et korravalvurid ei kasutanud otsest vägivalda ega pööranud elamist segamini. Hiiet oli ju ise tunnistanud, et tal on kodus kanepiõli ja selle vabatahtlikult loovutanud. Hiieti ägedad sõbrad hõikasid sotsiaalmeedias, et Eesti Vähiliidu maja ees toimub Hiieti vabastamiseks miiting. Neljapäeval kogunes vähiliidu maja ette tõesti mõnekümneliikmelise seltskond. Rammu rääkis neile, et tänaval ei olda mitte Hiieti vabastamiseks, vaid selleks, et informeerida inimesi võimalustest, mis neil ühiskonnas on: "Kui inimene on otsustanud, et tema elu on tähtsam kui mingi seadus, siis ta ei peaks tundma hirmu võimu ees, vaid tal peaks olema vabadus otsustada enda elu eest ise."

Ja ehkki kurva kuulsusega poliitaktivist ja Hiieti tuttav Meelis Kaldalu andis neile, kes olid kohale tulnud, loa sealsamas tänaval kanepit pruukida, ei läinud siiski massiliseks suitsetamiseks.

Hiiet peeti politsei sõnul 48 tunniks kinni 4. veebruaril alustatud kriminaalmenetluse korras. Reedel lasti ta vabaks.