Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
13. aprill 2015, 13:02

Kuidas maandada stressi 60 sekundiga? 15 minutiga? 1 tunniga?

Tugev stress teeb kehale rohkem kahju, kui vaid juuste halliks muutumine. Kroonilise stressiga inimestel on järgmise 10 aasta jooksul 59% suurem risk haigestuda insulti, kinnitavad Minnesota Ülikooli teadlased.

See võib olla tingitud sellest, et stress võib vallandada kehas põletikulised protsessid, mis omakorda mõjutavad verevoolu ajus.

Seepärast tasub tähele panna, kui miski sind endast välja viib ja vastavalt tegutseda. Stressi saab leevendada ka imelühikese ajaga. Seega:

Kui sul on stressi leevendamiseks aega 60 sekundit: pane taimer käima, sule silmad ja hinga minuti jooksul sügavalt sisse ja välja, jälgides seejuures oma mõtteid. Selline kiirversioon mediteerimisest aitab vähendada vererõhku ja parandada undki.

Kui sul on stressi leevendamiseks aega 15 minutit: Siruta end toolil istudes välja ja painuta end puusadest edasi, tagasi ja mõlemale poole, tee venitusharjutusi käsi üle pea hoides. Tee igat venitust kuus korda aeglaselt hingates, lõpeta harjutusteseeria silmad kinni istudes.
Austraalia teadlaste hinnangul vähenes inimeste stress 13%, kui nad veetsid päevas viisteist minutit end painutades ja venitades.

Kui sul on stressi leevendamiseks aega üks tund: topi jalga oma treeningtossud ning mine jookse, sõida jalgrattaga või mängi tennist. Pool tundi aeroobseid harjutusi võib vähendada ärevuse taset ning kaitsta ka tulevikus stressorite negatiivse mõju eest, kinnitavad Marylandi Ülikooli teadlased.