Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. aprill 2015, 14:47

Ettevaatust, mehed! Jalgrattasõit võib kaasa tuua erektsioonihäired! (14)

Saabunud kevad on rattaspordifännid ajanud maanteele trenni tegema. Sellega tasub olla siiski ettevaatlik, sest rattasõiduga liialdamine võib kaasa tuua erektsioonihäired.

Jalgrattasport on rahva seas järjest populaarsem, sest see on väga hea füüsilise vormi parandamise vahend. Kuid - uroloogiaprofessor Vinod Nargund hoiatab ajakirjas BJU International avaldatud uuringus mehi rattasõiduga liialdamise eest ning manitseb neid sõitma pehmendatud, niinimetatud naistesadulaga.

Nimelt uuriti 463 pikamaasõidul osalenud jalgratturite tervist ning ilmnes, et rohkem kui kolmveerandil neist esines järgneva nädala jooksul lühiajalisi erektsioonihäireid.

Meestele pakuti välja ka spetsiaalse kujuga, survet vähendava süvendiga sadul, kuid see ei lahendanud probleemi. Eriti neil, kes kurtsid tuimuse üle kubeme piirkonnas jalgrattasõidu ajal. Nimelt langeb rattasõidul lahkliha piirkonnas asuvate kubemepiirkonna närvidele ja veresoontele tugev surve ning 60% Nargundi uuringus osalenud meesratturitest kurtis sõidujärgse kubemepiirkonna tundetuse üle. Teadlased leidsid ka, et mägiratta kasutamine maanteel suurendab riski, samuti kõrgem juhtraud.

Teadlased rõhutavad uuringutulemustele toetudes, et ka meesratturid peaksid terviseprobleemide ennetamiseks sõitma pehmendatud sadulaga. Ka peaks olema ratas korralikult sõitja individuaalsusest lähtuvalt reguleeritud, erilist tähelepanu tuleb pöörata sadula kõrgusele. Pikkadel maastikutreeningutel on soovitatav teha pause ja ratta seljast nende ajal maha tulla.