Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. aprill 2015, 16:31

Tohohhh! Solaariumist võib lisaks nahavähile saada ka herpesviiruse (11)

Suur hulk inimesi käib solaariumis päevitamas vaatamata teadmisele, et see tegevus põhjustab nahavähki. Arstid soovitavad enne solaariumi minekut siiski tõsiselt mõelda: kui väljavaade melanoomist piisavalt ei hirmuta, ehk siis võimalus saada seal mõni ebamugav nakkus?

Dermatologist Dawn Marie Davis nentis portaalile Yahoo Health antud intervjuus, bakterid ja viirused võivad solaariumisse jääda püsima vaatamata seal valitsevale soojusele.

"Igal inimesel on nahal bakterid, mis satuvad tema küljest solaariumivoodisse. Seal baktereid küll kuumutatakse, kuid mitte nii piisavalt, et neid ära tappa. Vastupidi, need muutuvad selles pidevas soojuses järjest tugevamaks," nendib Davis, et inimeste arvamus, nagu ultraviolettkiirgust tapaks kõik mikroobid, ei vasta tõele. Samuti ei tapa baktereid solaariumi puhastamine. Bakterid muutuvad sellises keskkonnas hoopis nii soojuse kui desinfitseerimisvahendite vastu resistentseks ning saavad kasvujõudu niiskusest, mis tekib inimeste higistamisest kunstpäikese all lamades. Ning kui sul samal ajal on mõni nahavigastus, ongi tõenäoline solaariumist nakkus saada. Solaariumis suudavad ellu jääda näiteks stafülokoki bakterid, herpes- ja papilloomviirus.

Haiguste ennetamise ja kontrolli keskuse andmeil põhjustasid solaariumipäevitused Ameerikas aastatel 2003 – 2012 üle 3000 arstivisiidi igal aastal, lisaks nahavähile ja infektsioonidele tuli ette ka põletushaavu, silmade vigastusi ning teadvuse kaotus.