Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. aprill 2015, 12:39

Kümme maailma veidraimat unehäiret

1. Kleine-Levine´i ehk uinuva kaunitari sündroom. Inimene vajab lõputult und (kuni 22 tundi ööpäevas), kuid võib järjest magada ka nädalaid ja kuid. Ärkvel olles sööb seevastu lakkamatult. Maailmas põeb seda umbes 1000 inimest.

2. Unes teiste mõrvamine. Selles seisundis tapab inimene kellegi samal ajal, kui ta unes ringi kõnnib. 2000. aasta seisuga oli selliseid juhtumeid maailmas 68.

3. Fataalne perekondlik insomnia. Inimese krooniline unepuudus viib ta täieliku vaimse murdumise, dementsuse ja surmani. Seda pärilikku haigust on maailmas leitud 28 perekonnal.

4. Äkiline ootamatu öise surma sündroom. Inimene sureb une ajal ootamatult. Filipiinidel sureb seetõttu igal aastal 43 meest 100 000 kohta. Tavaliselt on tegu noorte meestega.

5. Uneparalüüs ehk unehalvatus. Inimene ärkab või vajub unne nii, et ta ei saa sekundite või minutite jooksul rääkida ega liigutada, samal ajal võivad nad kogeda paanikat või näha hirmutavaid hallutsinatsioone. Mõnede teadlaste arvates toimuvad ufode või vaimudega kohtumised just selles seisundis. Elu jooksul kogevad unehalvatust umbes pooled inimesed.

6. Seksomnia. Inimesel tekivad magades seksuaalvajadused. Ka käituvad sel ajal inimese lihased unenägude järgi.

7. Narkolepsia. Inimesel tekib kontrollimatu lühiajaline unevajadus, mistõttu võib tal esineda 10–15 minuti pikkuseid teadvusekaotusi, mille ajal langeb inimene sügavasse unne ning äratada teda ei saa. Pärast narkolepsiahoogu teadvus taastub. Narkolepsia võib olla väga ohtlik, sest inimene võib uinuda ohtlikus olukorras, näiteks autoroolis. Arvatavasti põeb seda üks inimene 2000st.

8. Plahvatava pea sündroom. Inimene kogeb pea sees nagu plahvatustunnet, millega kaasneb vali hääl, näiteks püssilasuga sarnanev heli. See ei ole ohtlik, küll aga ärevust ja stressi tekitav. Seda seisundit seostatakse stressi ning kurnatusega.

9. REM-une käitumishäired. Inimene magab, kuid tema lihased elavad unenägudele kaasa. Unenägudest sõltuvalt võivad selle sündroomi käes kannatajad magades olla ka vägivaldsed, näiteks karjuda, lüüa, jalgadega ja kätega vehkida.

10. Lagoftalm ehk jänesesilm. Inimene magab lahtise silmaga isegi siis, kui ta ise soovib seda sulgeda. See on tüüpiline sümptom näonärvi perifeerse halvatuse korral. Selle seisundi all kannatab maailmas miljoneid inimesi, kes ise ei pruugi seda teada. Lagoftalm põhjustab ka valulikku kuiva silma.

Allikas: All Time 10s