Foto: ALDO LUUD
Keha
15. aprill 2015, 14:28

Tervislik toitumine tagab terved küüned (1)

Kõige olulisem viis küünte eest hoolitsemiseks ning ilusate ja tervete küünte tagamiseks on toituda tervislikult ja mitmekesiselt, rõhutab perearst Aet Valgepea.

Kui on tekkinud probleemid küüntega ja nende väljanägemine muutunud, siis sageli seost suurema tervisemurega ei leita, teab perearst. Küünte muutusi on erinevaid ning need võivad olla seotud näiteks seenhaigusega. Kui aga muutused on seotud juba tõsisema haigusega, siis kaasnevad ka muud haigussümptomid. „Näiteks võib küünte väljanägemine muutuda kopsu- ja südamehaiguse, psoriaasi või aneemia korral," selgitab Aet Valgepea.

Tema sõnul mõjutavad küünte tervist ja väljanägemist kõige enam piisav magamine ja tervislik toitumine. Viimase tähtsust rõhutab perearst eriti, kuid hea tervise tagavad ka piisav puhkus ja uni. Ta soovitab, et magada tuleks igal ööl vähemalt 7,5 tundi.

Räni teeb küüned tugevaks

Ent kuidas siis tuleks toituda, et küüned oleksid ilusad ja terved? Perearsti sõnul on oluline toituda mitmekesiselt ning küünte heaks terviseks on tähtis saada toiduga piisavalt räni. Räni tagab küünte, juuste ja naha tugevuse ja elastsuse. Kui toiduga saadakse räni liiga vähe, võibki juhtuda, et küüned muutuvad hapraks, murduvaks ja kergesti lõhenevaks.

Peamiselt sisaldavad räni teraviljasaadused, eriti täisteratooted. „Toidulauale peaks kindlasti kuuluma oder, rukis, kaer, hirss, nisukliid ja pruun riis, puu- ja köögiviljadest punapeet, kartul, kurk, sibul, porru, petersell, varsseller, lehtsalat, maasikad, lutserni idud, banaan, ananass ja mustsõstrad, samuti rasvane juust ja maks," loetleb perearst.

Tema sõnul vananedes vajadus räni järele suureneb, mistõttu tuleks siis eriti oma toitumist jälgida.

Ammuta vitamiine taimeteest

Raviteedena soovitab perearst juua põldosja- ja nõgeseteed. Põldosi puhastab neerusid ning tugevdab küüsi, juukseid ja limaskesti, samuti seob organismis kaltsiumi. Nõgeseteel on rohkesti kasulikke toimeid, näiteks puhastab see verd ja korrastab ainevahetust. Nõges on üldtugevdava toimega ja annab organismile mitmeid vajalikke vitamiine.

Kui on tekkinud probleemid küüntega, siis eelkõige soovitab perearst vaadata üle oma toitumise, elutempo ja harjumused, kuid abi võib saada ka spetsiaalsetest küünevitamiinidest.

 

 

Toitained küünte terviseks

Küünte-, juuste- ja nahaprobleemid võivad olla seotud osade toitainete vähesusega toidus. Küünte tervist seostatakse üsna mitmete toitainetega, mille kõigi tasakaal on söödavas toidus oluline, sest mitmed vitamiinid ja mineraalid soodustavad üksteise omastumist.

• B-grupi vitamiinid – söö täisteratooteid, maksa, kaunvilju, muna, kala ja liha.
• A-vitamiin – söö maksa, piimatooteid, kollaseid ja oranže puu- ja köögivilju.
• E-vitamiin – söö taimseid õlisid, pähkleid, seemneid, idandeid.
• C-vitamiin – söö erinevaid marju ning puu- ja köögivilju.
• Seleen – söö valgurikkaid loomseid toiduaineid ja täisteratooteid.
• Tsink – söö mereande, liha, täisteratooteid, muna, kaunvilju, maksa ja seemneid.
• Raud – söö loomse pärituoluga toiduaineid ja täisteratooteid.
• Kaltsium – söö piimatooteid, kala, tumerohelisi taimeosasid.

Allikas: Tervise Arengu Instituut

 

Artikkel ilmus esmakordselt Biomarketi kliendiajakirjas 2015. aasta kevadel.